پیام مازند
بازتاب هنر علوي در امامزادگان مازندران
يکشنبه 10 فروردين 1393 - 12:05:52 PM
مهر
مازندران با داشتن بيش ازهزار و 300 بقعه متبرکه و امامزاده همه روزه ميزبان زائراني است که از گوشه و کنار کشور و جهان براي زيارت مشرف مي شوند و در تعطيلات نوروزي سالجاري تاکنون حدود چهار ميليون نفر به امامزادگان و بقاع متبرکه استان مشرف شدند.

اوضاع جوي و موقعيت اقليمي در طرح بناهاي تاريخي و مصالح به كار رفته در آن‌ها بسيار مؤثر بوده، شكل آن‌ها را دگرگون كرده است، تا آن جا كه شباهت كمتري بين بناهاي تاريخي و مذهبي اين منطقه با ساير نقاط ايران وجود دارد. از جنبه‌ معماري مصالح اصلي بناي مسجد و بقاع متبركه در اين مناطق، گاهي تنها چوب بوده كه ماندگاري و استحكام آن در مناطق مرطوب زياد نيست، از گنبدهاي كاشي‌كاري و گلدسته‌هاي مزين، در اين مناطق كمتر نشاني است.

بناهاي تاريخي اين منطقه بسيار ساده است و بيشتر آن‌ها به شكل مربع يا مستطيل ساخته شده‌اند. براي مثال، با تفاوت‌هايي در اكثر مناطق تنكابن و رامسر، ديوار بقاع را به همان روش‌ خانه‌هاي روستايي، يعني با چوب و شاخ و برگ درختان و گل و گاهي هم آهك، ساخته‌اند. بام بقاع نيز مشابه همين خانه‌ها ايجاد شده، گاه آن را با سفال و حلب و در مناطق ييلاقي با چوب‌هايي به نام لت مي‌پوشانند.

با اين توصيف سري به امامزادگان مازندران مي زنيم که همه روزه بويژه در ايام نوروز پذيراي مسافران و زائراني از راههاي دور و نزديک هستند.

امامزاده ابراهيم(ع) آمل، با بنا و پلان مربع شکل و بدنه آجري و گنبد هرمي شکل در قرن نهم هجري در شهر آمل ساخته شده است و بر روي در و صندوق چوبين روي مرقد کتيبه هاي زيبايي به خط رقاع حک شده که طبق مفاد آنها، مزار مربوط به ابومحمد ابراهيم از فرزندان امام موسي (ع) است.

بقعه شيخ موسي و امامزاده عبدالله بابل در روستاي ييلاقي شيخ موسي در حدود 80 کيلومتري شهر بابل در منتهي اليه بخش بندي پي شرقي قرار دارد و کتيبه ها و نقش نگارهاي موجود روي درها و ضريح زيارتگاه در نوع خود بي نظير و ديدني است.

بقعه تاريخي امامزاده ابراهيم بابلسر مربوط به قرن نهم هجري است که در مرکز شهر بابلسر ساخته شده و يکي از زيارتگاههاي مهم مازندران است و بين اهالي به امامزاده ابوجواب معروف است.
مصالح اين آجر، ملاط، ساروچ و کاشي بوده و گنبد هرمي شکل آن عظمتي خاص دارد.

امامزاده عباس ساري در حاشيه شمالي ورودي شهر ساري واقع شده و از نظر شيوه معماري، گنبد هرمي شکل و صندوق چوبي نفيس يکي از بناهاي معروف استان مازندران است که تاريخ ساخت آن به سال 897 هجري قمري مي رسد و سه امامزاده به نامهاي عباس، محمد و حسين در آن مدفون است.

در شهرستان مياندورد نيز 23 امامزاده وي وجود دارد که به گفته حجت الاسلام فتاح سوادکوهي رئيس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان مياندرود، آمار بقاع متبرکه داراي شجره‌نامه در مياندرود به نسبت شهرستان‌هاي ديگر استان بيش‌تر است؛ هفت يا هشت امامزاده از جمله امامزادگان جعفر «دارابکلا»، جمال‌الدين «ورکلا» و امام‌زاده علي‌اکبر «اوسا» داراي شجره‌نامه هستند.

وي به قابليت گردشگري امام‌زادگان شهرستان اشاره کرد و گفت: هر چند بيشتر آن‌ها در حاشيه شهر قرار دارند اما راه دسترسي امامزادگان، سخت‌گذر نيست، در مکان‌هايي سرسبز و زيبا و مناسب براي گردشگران قرار گرفته‌اند با اين حال براي جذب گردشگر و زائر نياز به تبليغات بيشتر و از طرفي کمک مسئولان شهري دارند.

وي با اشاره به مهجوريت امامزادگا شهرستان، مناسب نبودن زيرساخته را از جمله عوامل بيان کرد و گفت: نداشتن راههاي دسترسي آسفالته و وجود راههاي خاکي، بهرم مند نبودن از گاز از جمله مشکلات است.

در شهرستان آمل نيز ر کنار اين همه زيبايي‌ها، شهرستان آمل داراي 81 مکان متبرکه است که 101 امامزاده در دامان آن آرميده‌اند. آرامگاه‌هاي عالي‌کيا سلطان (ره) در روستاي خشک‌رود، درويش سهراب (ره) در روستاي کلاصفا، علمدار حسين(ع) در روستاي آبسرفت، همچنين زيارتگاه‌هاي شاه‌زيد (ع) در روستاي شاه‌زيد، عالي‌کيا سلطان (ره) در روستايي به همين نام، و قدمگاه سراسر نور و معنويت« شاه‌نور» در روستاي ابياک‌محله و حسينيه معروف معصوم‌زاده (قاديکلا) در روستاي چندرمحله، در ليست اماکن متبرکه شهرستان تاريخي آمل هستند.

اجراي طرح هايي نظير آرامش بهاريف خيمه معرفت، ايستگاههاي صلواتي، قرآن بخوانيم و جايزه بگيريم و ... سبب افزايش شمار زائران بقاع متبرکه مازندران و رونق توريسم مذهبي در استان شده است.

مديرکل اوقاف و امور خيريه مازندران، اشاره به اجراي طرح آرامش بهاري در 250 بقعه متبرکه اين استان ، گفت: اين طرح با هدف ارايه خدمات مطلوبتر و استفاده مسافران و گردشگران نوروزي از امکانات خدماتي و رفاهي موجود در بقاع متبرکه مازندران اجرا شده است.

حجت الاسلام عليزاده افزود: با بازديد هاي ميداني صورت گرفته و همچنين گزارش هاي دريافتي ، استقبال مسافران و گردشگران نوروزي از طرح آرامش بهاري بسيار مطلوب بوده است.

وي مهمانان و مسافران نوروزي را ازجمله مخاطبان اصلي طرح آرامش بهاري ذکرکرد و گفت: زائران و شهروندان مازندراني ميزبانان اصلي طرح آرامش بهاري در استان محسوب مي شوند.

حجت الاسلام عليزاده با اشاره به اجراي برنامه هاي مختلف فرهنگي و مذهبي در محل مقابر امامزادگان استان در قالب اجراي طرح آرامش بهاري ، گفت: اجراي برنامه هاي مختلف فرهنگي و مذهبي عامل مهمي در تحقق بقاع متبرکه به قطب فرهنگي است.

وي با تاکيد بر اينکه اوقاف مازندران از تمامي امکانات و ظرفيت هاي موجود براي تحقق اهداف مقام معظم رهبري مبني بر تبديل بقاع متبرکه به قطب فرهنگي به شکل مطلوب استفاده خواهد کرد ، گفت: هدف از اجراي طرح آرامش بهاري تبديل بقاع متبرکه به قطب فرهنگي است.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/901/بازتاب-هنر-علوي-در-امامزادگان-مازندران
بستن   چاپ