پیام مازند
بقایای معماری اصفهان و کاشی های هفت رنگ صفوی در باغ عباس آباد
دوشنبه 14 مرداد 1398 - 2:47:47 PM
مهر
پیام مازند- کاشی هفت رنگ صفوی که در دست برخی گردشگرنماها سالم مانده است، بازمانده ای از هنر و تکنیک معماری اصفهان و کاشکاری عصر صفوی بوده که در باغ عباس آباد برجای مانده است.

مهم‌ترین باغ غیر کویری ایران با دریاچه 10 هکتاری و جاذبه‌های منحصر بفرد و رؤیایی، تاریخ و طبیعت را به هم پیوند و نقش خاطره بر دل می زند.  شاه‌عباس اول صفوی دستور ساختش را داده و یکسال طول کشید تا این بنای تاریخی احداث شود و برج، کاخ و دریاچه را یکجا در خود جمع کرده است.

وسعت دریاچه عباس‌آباد بهشهر بالغ بر 10 هکتار بوده که در مرکز آن عمارتی به ارتفاع 18 متر قرار گرفته و در فصل آبگیری دریاچه به زیرآب می‌رود. گهگاه فقط سقف آن از آب بیرون می‌آید، اما در فصول کم‌آبی تمام عمارت از آب بیرون و نمایان است، اما شگفت انگیز آن است که این ساختمان با اینکه بیش از نیمی از سال را در زیرآب به سر می‌برد اما پس از سالهای متمادی همچنان پابرجا و استوار است.

دریاچه عباس‌آباد با صدای موج‌های آرام و دلنوازش، با انبوهی از درختان که دور تا دور اش قد برافراشته‌اند و در جنگل پنهانش کرده‌اند، با آواز پرندگان و بقایای عمارت تاریخی‌اش که یادگاری از دوران صفوی است، از بهترین مقاصد برای لختی دور شدن از فضای پر دود و دم شهری و آرام گرفتن در طبیعت بی‌نظیر شهرستان بهشهر است

  شیوه های معماری در ایران هر کدام اوج های درخشان فرهنگ و تمدن ایران زمین است،شیوۀ معماری اصفهان یکی از بدیع ترین و زیباترین مکاتب معماری ایرانی است که به تزئینات فراوان و چشم نوازی سازه ها و بناها و بافت هایش شهرت دارد.

نوآوری در ارائه کاشی هفت رنگ یکی از مهمترین دست آوردهای شیوۀ معماری است و شیوۀ اصفهان در عصر صفویان بنیان نهاده شد و به دلایل بسیاری در این دورۀ تاریخی، معماری ایرانی در ساختار و فرم و تزئینات دچار تحول شد

موسوی مدیر مجموعه باغ عباس آباد  با اشاره به وجود تکه هایی از کاشی هفت رنگ صوفی در این باغ که از دست برخی گردشگرنماها مصون مانده است می گوید: نوآوری در ارائه کاشی هفت رنگ یکی از مهمترین دستاوردهای شیوۀ معماری است، شیوۀ اصفهان در عصر صفویان بنیان نهاده شد و به دلایل بسیاری در این دورۀ تاریخی، معماری ایرانی در ساختار و فرم و تزئینات دچار تحول شد.

وی افزود: سرعت بخشیدن به روند تزئینات به ویژه کاشیکاری موجب شد تا هنرمندان خلاق ایرانی کاشی هفت رنگ را به وجود بیاورند.

موسوی یادآور شد: دراستان مازندران آثار و بقایای معماری دورۀ صفوی به چشم می خورد که بیشتر به دلیل توجه شاه عباس یکم و استقرار این پادشاه مقتدر صفوی در این ناحیه بوده است.

مدیر مجموعه باغ غیرکویری عباس آباد آباد ادامه داد: ساخت دو شهر و ده‌ها بنای تاریخی که امروزه بخشی از آن برای ما به یادگار مانده است از مهمترین جلوه های علاقه شاه عباس به مازندران بوده است.

وی افزود: احداث چند باغ ایرانی در مازندران نیز یکی از جذابیت های تاریخ معماری در مازندران عصر صفوی به شمار می رود. بحرارم بارفروش(بابل)،باغشاه ساری، باغشاه اشرف(بهشهر) و باغ عباس آباد چند باغی است که به دستور مستقیم و یا غیر مستقیم این سلطان پدید آمده اند.

موسوی گفت: از این تعداد اما باغ عباس آباد با همان ویژگی ها و المان های معماری شیوۀ اصفهان برجای مانده است و ظرافت های هنری و اصالت های معماری آن دوره را به خوبی در خود حفظ کرده است.

این مسئول تصریح کرد:مکانی که بیشتر یک خلوتگاه شاهانه بود تا تفرجگاه عمومی و در این مجموعه بقایای حمامی به چشم می خورد که زیبایی بسیاری دارد و تصوری شگفت از حمام های دورۀ صفوی را به ذهن متبادر می کند.

مدیر مجموعه باغ تاریخی و طبیعی عباس آباد افزود: آثار کاشیکاری این حمام تاریخی در باغ عباس آباد بسیار زیبا و نفیس است، این بقایا همان نوآوری کاشی هفت رنگ عصر صفوی است که یکی از مهمترین شاخصه های تزئینی مکتب معماری اصفهان به شمار می رود.  

تکه هایی از کاشی بازمانده در باغ تاریخی عباس آباد، در طول سالیان و بی توجهی برخی گردشگران از بین رفته است.

کاوش باستان شناسی باغ عباس آباد

سیف الله فرزانه مدیرکل میراث فرهنگی مازندران می گوید: فصل‌های مختلف کاوش باستان‌شناسی باغ عباس‌آباد بهشهر به همت میراث فرهنگی انجام‌شده است که در بخش‌های مختلف آن ورودی باغ عباس‌آباد، فضاهای معماری، مصالح و مواد بکار رفته، سیستم‌های آب‌رسانی  و... انجام شد.

 وی، مساحت کل باغ را در حدود 530 هکتار توصیف کرد و گفت: این مجموعه در تاریخ 20 تا 21 هجری قمری همزمان با تأسیس شهر اشرف به دستور پادشاهان صفوی ساخته شد.

وی باغ عباس‌آباد را بر اساس شواهد به‌دست‌آمده یکی از بی‌نظیرترین باغ‌های ایرانی ازنظر تاریخی، فرهنگی و گردشگری معرفی کرد که بخش‌های مختلفی چون باغ، کاخ، سد، محورهای آب‌رسانی و حمام مجموعه تاریخی باغ را تشکیل می‌دهد، مجموعه تاریخی عباس‌آباد بهشهر یکی از تفرج‌گاه‌های شاه‌عباس صفوی در استان مازندران واقع‌شده است که از این مجموعه تاریخی به‌عنوان شکوه باغ سازی ایرانی یاد می‌شود.

مجموعه تاریخی عباس‌آباد بهشهر برخلاف سنت باغ‌های ایرانی که عموماً در مناطق کویری ساخته می‌شوند در میان جنگل‌های سرسبز شمال کشور واقع‌شده است. این مجموعه با دارا بودن باغ‌های مختلف، کاخ وسط آب، دو برج آجری در عباس‌آباد بهشهر از مجموعه‌های دیدنی است.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/93268/بقایای-معماری-اصفهان-و-کاشی-های-هفت-رنگ-صفوی-در-باغ-عباس-آباد
بستن   چاپ