پیام مازند
مرکبات را با ترکیبات شیمیایی رنگ‌آوری نکنید
چهارشنبه 10 آبان 1396 - 2:24:58 AM
ایسنا - علمی و آموزشی
مازندران آنلاین - رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری کشور تاکید کرد: مرکبات را با ترکیبات شیمیایی رنگ‌آوری نکنید.
مرتضی گل محمدی در گفت‌وگو با ایسنا مازندران اظهار کرد: گاز اتیلن روی ظاهر میوه تاثیر داشته و طعم و مزه آن را تغییر نمی دهد و با وجود بهبود کیفیت ظاهری میوه موجب رسیدگی مرکبات نمی ‌ شود.
وی افزود: مرکبات مانند بسیاری از میوه ‌ های دیگر برای اینکه از نظر خصوصیات کیفی مانند ویتامین ‌ ها و سایر ترکیبات مفید به حد مطلوب برسد بایستی از نظر فیزیولوژیکی رسیده باشد که این به عنوان شاخص زمان برداشت میوه است.
رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری کشور با بیان اینکه در حال حاضر حدود 50 درصد از تولید مرکبات کشور در استان مازندران شامل ارقام پرتقال و نارنگی است، گفت: بسیاری از پرتقال‌ها میان‌رس و دیررس و نارنگی‌های کت شده در ساری پیش رس بوده است.
وی افزود: به طور معمول عمل سبززدایی برای ارقام دیررس مرکبات مانند والنسیا و نارنگی ‌ های دیررس انجام می ‌ شود.
گل‌محمدی خاطرنشان کرد: در برخی از ارقام پیش رس که از نظر میزان قند و سایر خصوصیات کیفی قابل برداشت هستند اما پوست میوه ظاهری سبز رنگ دارد می ‌ توان با استفاده از ترکیبات مجاز مانند گاز اتیلن یا اتفون سبز زدایی را انجام داد که برای این منظور میوه ‌ های برداشت شده در اتاق ‌ های مخصوص سبززدایی تیمار می شوند که این اتاق ‌ ها دارای ظرفیت 100 تن میوه یا بالاتر است.
رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری کشور تصریح کرد: در این مرحله میوه های دارای پوست سبز در آب در شرایط دمای محیط با غلظت ‌ های پائین اتیلن برای چند دقیقه یا کمتر انجام می ‌ شود، در اینجا بسیار مهم است که غلظت اتفون مورد استفاده نبایستی از اندازه مجاز بالاتر باشد که باعث بد طعم شدن میوه می‌شود و همچنین در کاهش ماندگاری میوه نیز موثر است.
گل‌محمدی درباره استفاده از مواد شیمیایی برای رنگ آوری میوه ‌ ها اظهار کرد: استفاده از هر گونه رنگ یا ترکیبات شیمیایی که روی سطح میوه استفاده می ‌ شود و دارای اثرات منفی در سلامت انسان و محیط زیست باشد در مرکبات تاکنون در ایران به ثبت نرسیده و مجاز نیست و تنها سبززدایی با اتفون برای میوه ‌ هایی که از نظر فیزیولوژیکی رسیده ‌ اند و پوست شان سبز است مجاز محسوب می‌شود.
وی در ادامه افزود: با فرهنگ سازی می ‌ توان میوه ‌ هایی با پوست سبز رنگ را که دارای طعم و مزه خوب باشند را بدون استفاده از هیچ گونه مواد شیمیایی استفاده کرد بنابراین ملاک مصرف میوه مرکبات، کیفیت داخل آن است.
گل‌محمدی در مواردی مشاهده شده که میوه ‌ های با پوست رنگی و زیبا هستند اما از نظر خصوصیات کیفی مانند عطر و طعم بسیار پایین است، تصریح کرد: خوشبختانه اتیلن فقط روی ظاهر میوه تاثیر داشته و طعم و مزه میوه را تغییر نمی ‌ دهد و با وجود بهبود کیفیت ظاهری موجب رسیدگی میوه مرکبات نمی ‌ شود و در صورتی که میوه ‌ ای زرد رنگ و دارای طعم نامطلوب باشد به احتمال فراوان یا از دوز بالای اتفون استفاده شده و یا از تر کیبات غیر مجاز رنگی استفاده شده است.
وی تصریح کرد: کیفیت میوه ‌ های سبززدایی شده به اندازه میوه ‌ های رسیده نیست بنابراین سبززدایی فقط بر اساس نوع رقم و تقاضای بازار و مدت انبارمانی انجام می ‌ شود.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/9638/مرکبات-را-با-ترکیبات-شیمیایی-رنگ‌آوری-نکنید
بستن   چاپ