پیام مازند
مازندران؛ 170 روز پس از بحران/ حال سیمرغ خوب است اما بابل را دریابید
دوشنبه 11 شهريور 1398 - 10:19:16
پیام مازند - "باران سیل‌آسا، قطارهای مازندران را زمین‌گیر کرد، رودخانه تجن طغیان کرد، شرق مازندران غرق در سیلاب، محور هراز بازگشایی شد/ محور تاکام به سمنان مسدود است، مازندران یک روز پس از بحران، تلخی نوروز با طعم سیل در مازندران و ..." تیتر بخشی از اخبار و گزارش هایی است که پیش از آغاز عید نوروز، مازندران را به شوکی فرو برد، شوکی بزرگ به نام "سیل".
در حالیکه مردم مازندران همزمان با سراسر کشور، خود را برای برپایی جشن عید نوروز آماده می‌کردند، باران رحمت به دلایل مختلفی همچون عدم توانمندی مدیران در آینده‌نگری و همچنین تجاوزهای بدون نظارت مردم به منابع طبیعی، به تهدید بزرگی بدل شد که با وجود گذشت حدود 170 روز از آن حادثه، هنوز هم مشکلات پا برجا است.

به گزارش ایسنا مازندران، از همان روزهای ابتدایی سیل که بسیاری از رسانه‌ها، به دلایل مختلف، از جمله تعطیلات نوروز کمتر به این حادثه بزرگ، پرداخته بودند، استاندار مازندران از اختصاص 5 میلیارد تومان اعتبار به سیل‌زدگان این استان خبر داد.
این در شرایطی بود که اگر تا سال گذشته مردم بابل دست به دعا می شدند که خداوند نعمت باران را نصیب آنها کند، در آن روزهای ابتدایی سال، مردم، دست به دعا بودند تا باران نبارد و بر مشکلاتشان اضافه نشود، پس از وقوع سیلاب 26 اسفند سال گذشته در مازندران، بابل نیز از خسارت ناشی از آن بی نصیب نماند و مردم این شهرستان، از آن روز به بعد، درگیر کم‌آبی و کدورت شدید آب شده بودند.
در این میان، رئیس مجلس، معاون رئیس جمهور، وزرای مختلف و در راس همه آنها رئیس جمهور به مازندران سفر کردند و از نزدیک با انبوه مشکلات پس از سیل، آشنا شدند و دستور رفع این معضل، صادر شد.
"6200 خانه از سیل مازندران آسیب دیدند"؛ این خبری بود که خبرگزاری ایسنا در خروجی خود منتشر کرد، بارندگی شدیدی که از عصر یکشنبه 26 اسفند ماه سال گذشته در مازندران آغاز شده بود، به جاری شدن سیلاب در چند شهرستان مرکزی و شرق این استان انجامید به طوری که 6 هزار و 200 واحد مسکونی خسارت دیدند، همچنین مسدود بودن راه روستایی و رانش و ریزش بزرگترین مشکل پس از سیل در این استان محسوب می‌شده است که به گفته منابع محلی، همچنان راه برخی از روستاهای بالادست مسدود ماند.
در این میان، برخی اظهار و نظرها در خصوص این سیل ویرانگر، جالب به نظر می‌رسید. دامادی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران مازندران در سالن اجتماعات استانداری مازندران در یک سخنرانی چند دقیقه‌ای تلویحا به یک موضوع مهم اشاره و به مسئولان دولتی کنایه زد.
وی گفته بود که "شوک انتقال آب دریای خزر تمام نشده سیل آمد!"، هرچند این اظهار نظر مورد توجه برخی مسئولان قرار نگرفت اما مردم مازندران را به تحسین وا داشت.
جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران مازندران در سالن اجتماعات استانداری این استان یک وعده مهم داد، "قول می‌دهیم میزان اعتبارات تسهیلات مسکن برای بازسازی واحدهای مسکونی مناطق سیل‌زده افزایش یابد.
نکته جالب و به شدت غم‌انگیز از سیل مازندران، گزارش میدانی ایسنا از روستاهای بالادست سیل‌زده این استان بود، جایی که در آن روزها فیلم و تصاویر آن نیز منتشر شد، خبر به همین کوتاهی اما ناامیدکننده بود "برداشت غیرمجاز شن و ماسه در شرایط بحرانی پس از سیل"، در حالیکه مردم در شرق مازندران، غرق در بحران سیل بودند، تعدادی سودجو در روستاهای بالادست از فرصت عدم نظارت مسئولان نهایت بهره را بردند و به برداشت غیرقانونی شن روی آوردند، کاری که به گفته کارشناسان، یکی از اصلی‌ترین دلایل خسارت‌های بی‌شمار سیل در این استان بود.

پس از حدود 12 روز، گل و لای بود که این بار مشکلات مردم مازندران را بیش از گذشته کرده بود، مشکلی که به بسیاری از اراضی کشاورزی و باغی آسیب زد و پمپ های لجن کش و کف کش نیز پاسخگوی نیاز مردم نبود.
معاون امور عمرانی استانداری مازندران از خسارت هزار و 339 میلیارد تومانی سیل به این استان خبر داده بود و محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهور نیز گفته بود که واحدهای تجاری که تا 50 درصد در سیل اخیر مازندران آسیب دیدند از معافیت مالیاتی برخوردار خواهند شد.
نکته قابل توجه سیل مازندران، آمارهایی بود که برخی از مسئولان ارائه می‌کردند. به عنوان مثال استاندار مازندران در جلسه شامگاه چهارشنبه هفتم فرودرین ماه در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان مازندارن که با حضور رئیس جمهور و اعضای هیات دولت، در سالن اجتماعات استانداری برگزار شده بود گفت که بر اساس آمار و ارقام، سیل مازندران در 300 سال اخیر بی سابقه بوده است و اگر مدیریت نمی‌شد؛ بیش از 200 نفر کشته می‌شدند، موضوعی که موجب تعجب مردم این استان شده بود.
در این میان، استاندار مازندران، بر رفع مشکل کم‌آبی شهرستان بابل، آن هم به صورت ریشه ای خبر داد، موضوعی که که در بابلسر نیز دیده می‌شد و مردم این دو شهرستان حدود 12 روز با کم آبی و بی آبی رو به رو بودند.
شهرستان سیمرغ در این میان، بیشترین آسیب را دیده بود و نیروهای جهادی از همان ابتدای امر در کنار مسئولان در منطقه حاضر شدند و به گفته مردم، اگر این نیروهای جهادی حضوری مستمر نمی‌داشتند، مشکلات بیشتری گریبانگیر آنها می‌شد.
آزیتا امیری کارشناس مطالعات اداره کل هواشناسی مازندران در تشریح این پرسش که چرا بارندگی های مازندران منجر به وقوع سیل می شود، گفته بود دخالت‌های انسانی، تغییر اقلیم، تهی شدن پوشش گیاهی در ارتفاعات، سست شدن خاک و ساخت و سازهای غیرمجاز در کنار سایر عوامل، دلیل اصلی وقوع سیل پس از بارندگی به میزان زیاد،‌ در مازندران است.
وی معتقد بود ساخت و ساز غیرمجاز و یا با مجوزهای بدون مطالعه دقیق در حاشیه رودخانه ها یکی از مهم ترین دلایل بروز خرابی های ویرانگر به هنگام طغیان رودخانه ها است، در واقع رودخانه ها باید برای مواقعی که دبی یا حجم آب افزایش می یابد فضای کافی جهت هدایت آب اضافی در اختیار داشته باشند.
شرایط در مازندران در حال عادی شدن و سرعت در امدادرسانی بود که ناگهان، سیل دوم، زیرآب سوادکوه را درنوردید و بسیاری از خانه‌ها به صورت کامل تخریب و به اماکن دولتی آسیب زیادی وارد شد.

بارش دوباره باران در مازندران، مشکلات جدیدی را برای مردم شهرهای این استان به وجود آورد، پس از آنکه هنوز مشکلات 12 شهر مازندران در سیلاب نخست این استان برطرف نشده است، باری دیگر، بارش باران موجب طغیان 5 رودخانه در مازندران و مشکلاتی دیگر شد.
نتیجه سیلاب دوم در فروردین مازندران، قطعی گاز، تخریب کامل دو واحد معدنی در سوادکوه، خسارت به اراضی کشاورزی، راه‌ها‌ی مواصلاتی و روستایی و غیره داشته است.
هرچند بارندگی و سیل اخیر مازندارن با ریزش کوه و رانش زمین در برخی نقاط استان و همچنین ورود مسافران نوروزی به مازندران همراه بود که کار را برای مسئولان بسیار سخت کرده بود و مسئولان دولتی در کنار سازمان ها و نهادهای مختلف تلاش خود را برای این امر به خرج داده‌ بودند اما باید دید امروز پس از گذشت حدود 5 ماه، وضعیت به چه صورتی است.
*آخرین وضعیت کمک به سیل زدگان در مازندران
مهدی رازجویان معاون عمرانی استاندار مازندران در گفت‌وگوبا ایسنا مازندران، با بیان اینکه نزدیک به 5 هزار واحد مسکونی نیاز به تعمیر داشتند و 680 مورد از این واحدها، باید مجددا احداث می‌شد، اظهار کرد: تاکنون 25 واحد مسکونی احداث و به مردم داده شد.
وی با بیان اینکه در راستای وعده رئیس مجهور مبنی بر اینکه تا پایان سال 98، تمامی واحدها احداث و در اختیار مردم قرار گیرد، گفت: به شما قول می‌دهیم تا تمامی مردم سیل‌زده، نوروز 99 را در منازل‌شان جشن بگیرند و مالکان تمامی واحدهای مسکونی نیاز به احداث فرم رضایت مندی را امضا کرده باشند.

در حال حاضر که حدود 170 روز از سیل مازندران می گذرد متاسفانه هنوز در برخی روستاها مردم درگیر خسارت ها، نداشتن راه های ارتباطی و مهمتر از همه مسکن هستند که در اثر رانش از بین رفته است.
یکی از این روستاها، روستای کاردرکلا بابلکنار، در 30 کیلومتری جنوب شهرستان بابل بوده که در سیل اخیر بیشترین خسارات را دیده است.
اهالی این روستا وعده هایی از سوی مسئولین دریافت کردند اما با گذشت شش ماه از سیل، خواسته های آنان محقق نشده است.
یکی از اهالی روستای کاردرکلا بابل در گفت‌و گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه هنوز هیچ مبلغی بابت جبران خسارت های خود به صورت وام دریافت نکردند، اظهار کرد: وضعیت این روستا چه در تعمیر و ساخت منازل و چه در مورد راه های ارتباطی بهسازی نشده است.
وی گفت: مسئولین از روز اول سیل برای بازدید در منطقه حضور پیدا کردند اما تاکنون که 7 ماه می گذرد 5 خانواده که منزلشان تخریب شده هنوز هیچ اقدامی برایشان صورت نگرفته است.
وی می گوید: از ابتدا قرار بر این شد تا وام 50 میلیونی برای ساخت مجدد خانه به ما داده شود اما اینطور نشد.
این روستایی اهل کاردکلا بابل با اشاره به اینکه با شروع بارندگی پاییز و زمستان امکان قطع شدن راه ارتباطی روستا یا شهر امکان پذیر است، خاطرنشان کرد: چند خانواده با شروع بارندگی قطعا مکانی برای ماندن ندارند و با هر بارندگی امکان رانش مجدد در روستا وجود دارد.
یک بانوی اهل روستای کاردکلا بابل در گفت‌و گو با ایسنا مازندران، با ابراز گلایه از وضعیت موجود و بی توجهی مسئولین به این روستا، اظهار کرد: منزل مسکونی من در در اثر سیل و رانش زمین تخریب شده و تمام وسایل بیرون از منزل قرار دارد.
وی می گوید: با شروع بارندگی های پاییز قطعا وسایل باقی مانده زندگی ام از بین رفته و مهمتر اینکه جایی برای ماندن ندارم.
این اهل روستای کاردکلا بابل با اشاره به اینکه فرزند دیالیزی در منزل داشته و تحت پوشش کمیته امداد هستم، گفت: تاکنون هیچ اقدامی از سوی مسدولین برای تعمیر یا ساخت منزل مسکونی ام انجام نشده است.
وی افزود: شب ها از ترس رانش مجدد و آوار شدن خانه بر سرمان گاها خارج از خانه می خوابم.
*آخرین وضعیت سیل در روستاهای جویبار
رامین غفاری از اهالی روستای انبارسر بخش گیلخواران جویبار با بیان اینکه زمین های این روستا ساحلی هستند و بیشتر گندم، کلزا و جو کشت می شوند، اظهار کرد: بیشتر زمین های کشاورزی این روستا در سیل اخیر خسارت دیدند و میزانی از خسارت نیز توسط جهاد کشاورزی واریز شده است.
وی با اشاره به اینکه مردم از عملکرد بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی در سیل اخیر راضی بودند، تصریح کرد: دو مورد از خانه های روستا در سیل اخیر خسارت دید که یک خانه به کمک بنیاد مسکن مجدد ساخته شد و مشکل دیگری هم با تعمیرات حل شد.
محسن مدانلو از اهالی روستای رنگریزمحله مشک آباد بخش گیلخواران جویبار با بیان اینکه سیل امسال خسارت های زیادی به بخش کشاورزی و مسکونی این روستا وارد کرده است، گفت: خسارت های مسکونی با همکاری بنیاد مسکن مرتفع شد اما متاسفانه در بخش کشاورزی هنوز هیچ اعتباری برای جبران خسارتی دریافت نشده است.
وی خاطرنشان کرد: شلتوک های برنج، گندم و کلزای این روستا خسارت دیده است و در بعضی از خانه ها نشست های ساختمان، ترک خوردگی های سنگین و تخریب دیواره داشتند.
مدانلو افزود: بنیاد مسکن در زمینه احداث خانه های روستایی و بخش تعمیرات همکاری و اقدامات لازم را انجام داده است.
یاسر قلی پور از اهالی روستای بالا زرین کلای جویبار نیز با اشاره به اینکه در سیل امسال بیشتر زمین های کشاورزی و خزانه های برنج این روستا آسیب دیدند، بیان کرد: متاسفانه هنوز از جهاد کشاورزی خسارتی دریافت نشده است.
وی یادآور شد: سیل اخیر به آبندان این روستا خسارت وارد کرده که مبلغ حدود 300 میلیون تومان تاکنون هزینه شده است.


به گزارش ایسنا مازندران، اواخر اسفند ماه سال 97 بارش شدید باران تمام نقاط مازندران را دربر گرفت که در برخی از مناطق استان و شهرستان سیمرغ از شدت بیشتری برخوردار بود، این بارندگی خساراتی را به حوزه های مختلف سیمرغ وارد کرد که بیشترین خسارت را روستای تالارپشت بخش تالارپی این شهرستان دید.
خانه هایی که در اثر سیل تخریب شدند با حمایت جهاد سازندگی سپاه کربلا، بنیاد مسکن، کمیته امداد و خیران به بهره برداری رسید که با رضایت حداکثری اهالی محل همراه بوده است.
گزارش از: سیداحمد حسینی، بهناز مقدس و معصومه مریخ خبرنگاران ایسنا مازندران
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/97025/مازندران؛-170-روز-پس-از-بحران--حال-سیمرغ-خوب-است-اما-بابل-را-دریابید
بستن   چاپ