پیام مازند

آخرين مطالب

محله ای با آسیب های اجتاعی متعدد

دیوارهای سربی و زندگی خاکستری در « دباغ چال» مقالات

  بزرگنمايي:

مازندران آنلاین - ساری - دیوارهای سربی رنگ «دباغ چال»، حکایت از زندگی خاکستری مردمانی دارد که در زیر آوار آسیب های اجتماعی در این محله، زندگی که نه بلکه روزگار می گذارنند و نفس می کشند.

 پدیدار شدن سکونتگاه‌های غیررسمی یکی از نمودهای نامبارک زندگی شهری است که نحوه برخورد با معضلات، ساماندهی، توانمندسازی و بازآفرینی ساکنان این سکونت‌گاه‌ها از چالش‌های پیش روی نهادهای شهری و استانی به شمار می‌آید .
هرچند مسئولان از نبود محلات آلوده در مازندران خبر می‌دهند و پاک‌سازی این محلات را رسانه‌ای می‌کنند اما آنچه در واقعیت جامعه نمایان است فراگیری زخم چرک گرفته آسیب‌ها در محلات سکونت‌گاهی غیررسمی است .
به گفته کارشناسان حوزه راه و شهرسازی مازندران که به‌عنوان متولی اصلی شناسایی مناطق سکونت‌گاهی و حاشیه‌نشینی انجام‌وظیفه می‌کند؛ 19 محله فرودست در استان شناسایی‌شده است و مساحت سکونتگاه‌های غیررسمی این استان به هزار و 100 هکتار می‌رسد که جمعیتی حدود 150 هزار نفر را در خود جای‌داده است به‌طوری‌که می‌توان از 5 محله غفاری و چمران ساری، مهرگان (عباس‌آباد) نکا، سمنا دشت قائم‌شهر، کتی شرقی و غربی بابل، امت آباد (دباغ چال) و اسپیاری آمل به‌عنوان شناخته‌شده‌ترین محله‌های سکونت‌گاهی غیررسمی مازندران نام برد که با معضلاتی همچون نداشتن سیستم فاضلاب شهری مناسب، اسکان غیررسمی، فقر، فساد، اعتیاد و برخوردار نبودن از حداقل شاخص‌های کیفیت زندگی شهرنشینی و هضم نشدن در اجتماع شهری دست‌وپنجه نرم می‌کنند .
زندگی خاکستری محله دباغ چال
دیوارهای سربی‌رنگ محله «دباغ چال» آمل یکی از مناطق پرخطرو حاشیه‌نشین مازندران از زندگی خاکستری زیر سقف آسمان آبی اما زمینی بی‌رحم روایت می‌کند که در دستان ساکنان این محله سهمی جز پس مانده‌های زندگی شهری برجای نگذاشته است .
در جهان امروزی که بی‌نام بودن از دشوارترین مقولات زندگی اجتماعی است اما اینجا مردم محله دباغ چال هویتی برای خود ندارند و نامی از آن‌ها در هیچ شناسنامه‌ای ثبت‌نشده است . حوا قرانیان یکی از زنان میان‌سال دباغ چالی از وضعیت نابسامان و نبود امکانات در این محله گلایه می‌کند و می‌گوید: 9 سال است که شوهرم را ازدست‌داده‌ام تنها با نوه‌ام زندگی می‌کنم که 13 ساله است اما شناسنامه ندارد .

وی که ورودی خانه‌اش به باریکی عبور تنها یک نفر است شرم‌زده از مهمان ناخوانده‌ای که به محله آمده است زندگی سخت دباغ چال را جلوی چشمانم تصویر کردو به دختری که در کنار در ایستاده بود اشاره کرد و ادامه داد: حمام و آشپزخانه نداریم، زندگی ما همین است که می‌بینید با نوه 13 ساله‌ام زندگی می‌کنم که یتیم است و جز من کسی را ندارد؛ خواستگار دارد اما پولی نداریم که برایش جهیزیه‌ای بخریم .
زن اهل دباغ چال یادآور شد: چرا دروغ بگویم مستمری 40 هزارتومانی می‌پردازند اما کفاف زندگی را نمی‌دهد برای وام هم ضامن می‌خواهند که ندارم .
به گفته زنان محله شوهرانشان برای گذراندن روزگار کارگری می‌کنند اما بابک یکی از شهروندان آملی چنین نمی‌گوید او دباغ چال را محله‌ای مملو از آسیب‌های اجتماعی می‌داند و می‌گوید تن‌فروشی، دلالی مواد مخدر، کودک فروشی، تکدی گری و بزه شغل اصلی ساکنان این محله است .
وی که بازدید خبرنگار مهر را از محله دباغ چال توصیه نمی‌کند، یادآور شد: شب‌ها کسی اجازه ورود به این محله را ندارد؛ اینجا معدن همه آسیب‌های اجتماعی است .
کودکان دباغ چالی که پشت لنز دوربین خبرگزاری مهر می چرخندو مسافت زیادی رابه دنبال ماشین می‌دوند نگهبانان محله‌اند، مردان کوچکی که در نبود بزرگ‌ترها کار حفاظت از محدوده را برای ممانعت از ورود هر غریبه‌ای بر عهده‌دارند . در ادامه نرگس از دیگر ساکنان دباغ چال خانه نیم ساخته‌ای را نشان می‌دهد و می‌گوید: این ویرانه که می‌بینید خانه‌ام است، شورا خراب کرده و قول داده که برایم بسازد اما چهار ماه است که خبری نشد .
برخلاف روال معمول جوامع شهری اینجا زندگی از قانون خاصی پیروی نمی‌کند زنانی که در خیابان ظرف می‌شویند، مردانی که کزکرده بر دیوار حائل محله مشغول استعمال مواد هستند و کودکان سیه چرده‌ای که دور مادرانشان می‌چرخند و هنوز شناخت درستی از فقر ندارند .
نداشتن محل اسکان مناسب، نبود امکانات بهداشتی همچون حمام، چاه دفع فاضلاب و گاز عمده‌ترین مشکلات رفاهی محله است هرچند نبود اشتغال و نداشتن درآمدی مناسب برای گذران زندگی نیز مشکل فراگیر این محله به شمار می‌آید .
اینجا نام ایدز معمول‌تر از نقاط دیگر به گوش می‌رسد آنچه جان برخی از ساکنان این محله را می گیردو به صفحه زندگی سخت آنان خطی از سکوت می‌اندازد. نسرین یکی از ساکنان محله از ابتلای برادرش به ایدز از طریق سرنگ آلوده می گویدو ادامه می‌دهد: برادرم 12 سال است که ازدواج‌کرده و یک بچه دارد؛ حالا دکترها جوابش کرده‌اند و زن و فرزندش هم سقفی برای زندگی ندارند .
در میان آب‌های رهاشده در خیابان وزنانی که با تمام چشم به دنبال سهم خود از زندگی می‌گردند؛ ساکنان این محله از مسئولان شغل، خانه، امکانات بهداشتی وزندگی همچون دیگر مردمان شهر می‌خواهند آنچه در هیچ کجای جهان همچون اینجا به دست آوردنش آن‌قدرها هم سخت نیست .

اقدامات خوبی در سکونتگاه‌های غیررسمی انجام شد
عیسی قاسمی طوسی مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران اقدامات صورت گرفته در سکونتگاه‌های غیررسمی و مناطق حاشیه‌نشین را خوب توصیف می‌کند اما آن را کافی نمی‌داند وی بابیان اینکه بعد از ورود مقام معظم رهبری و تأکید ایشان بر مقوله آسیب‌های اجتماعی اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است، گفت: جلسات متعددی برای رسیدگی به وضعیت سکونتگاه‌های غیررسمی در مازندران برگزار کردیم و امیدواریم که اقدامات صورت گرفته ادامه یابد .
قاسمی طوسی با اعلام اینکه فعالیت‌های خوبی در 5 محله در مازندران در حال انجام است، یادآور شد: فعالیت‌های صورت گرفته به‌صورت مرحله‌به‌مرحله انجام می‌شود و امکانات موردنیاز این مناطق برای کاهش آسیب‌های اجتماعی در اختیار آنان قرار خواهد گرفت .
حاشیه‌نشینی در مازندران همچون استان‌های دیگر گسترده نیست و این محلات در بافت شهری قرارگرفته‌اند
وی به بازدید علیرضا یونسی معاون سیاسی و امنیتی استاندار از محله نوبنیاد ساری به‌عنوان یکی از سکونتگاه‌های غیررسمی اشاره کردو بابیان اینکه 31 منطقه در مازندران شناسایی‌شده است، اظهار داشت: حاشیه‌نشینی در مازندران همچون استان‌های دیگر گسترده نیست و این محلات در بافت شهری قرارگرفته‌اند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران به محله عباس‌آباد نکا از دیگر مناطق حاشیه‌ای به‌عنوان طرح پایلوت کشوری اشاره کردو افزود: در محله مهرگان (عباس‌آباد نکا) کارهای خوبی مانند احداث سالن ورزشی، مدرسه، پارک و ساخت جدول، فضای سبز و تعریض خیابان صورت گرفت .
وی  در خصوص محله دباغ چال آمل گفت: اداره کل راه و شهرسازی با احداث خانه محله، اداره کل بهزیستی نیز با ایجاد پایگاه خدمات اجتماعی و دانشگاه علوم پزشکی با استقرار پایگاه «دی آی سی» در دباغ چال به ارائه خدمات در آن منطقه می‌پردازند .
پایین بودن سطح فرهنگ مناطق حاشیه‌ای بزرگ‌ترین معضل است
رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهرسازی مازندران با اشاره به اینکه دولت با ایجاد خط اعتباری در چند قالب اقدام به ساماندهی این محلات کرده است، تصریح کرد: مهم‌ترین نگاه دولت در خصوص این محلات اقدام جمعی با مشارکت دستگاه‌های مرتبط با این امر است .
وی از پیش‌بینی اعتبارات اختصاصی برای حاشیه‌نشینی و توانمندسازی سکونتگاه‌های غیررسمی خبر دادو افزود: سهم مازندران در اعتبارات حاشیه‌نشینی مبلغ 5 میلیاردو 600 میلیون تومان و در اعتبارات سکونتگاه‌های غیررسمی 3 میلیاردو 500 میلیون تومان است .
میرزا پور به فعالیت‌های پیش‌بینی‌شده وزارت راه و شهرسازی در خصوص این محلات اشاره و خاطرنشان کرد: ارتقاء خدمات در حد میانگین شهری، بهبود زیرساخت‌ها و منظر شهری، نوسازی مسکن و طرح‌هایی در قالب افزایش ظرفیت و مشارکت ساکنین محلات همراه با توانمندسازی فرهنگی و اقتصادی از برنامه‌های پیش‌بینی‌شده این وزارت است .
ازاین‌رو شاید بتوان گفت هرچند مسئولان استانی از ارائه خدمات مناسب در این حوزه خبر می‌دهند اما صدای گوش‌خراش ایدز، فقر، فسادو اعتیاد در این محله‌ها خاطر بسیاری از ساکنان شهرهای مازندران را آزرده و هنوز راه درازی برای ساماندهی آن باقی گذاشته است .
سعید آرام مدیرکل بهزیستی مازندران برخی از ساکنان مناطق حاشیه‌نشین را فاقد هر نوع امکانات بهداشتی عنوان می‌کند وزندگی این قشر از جامعه را شایسته تحول می‌داند و در خصوص فعالیت‌های این اداره کل در مناطق حاشیه‌ای مازندران به خبرنگار مهر می‌گوید: بهزیستی مازندران در این مناطق خدمات حمایتی و مشاوره‌ای را ارائه می‌دهد .
وی از احداث پایگاه‌های خدمات اجتماعی در این محله‌ها خبر دادو افزود: ایجاد مهدهای حاشیه‌ای و ارائه خدمات مشاوره‌ای و آموزشی رایگان به همراه حضور پررنگ مددکاران در این حوزه‌ها ازجمله خدمات این اداره است .
فاطمه پورفاطمی معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی مازندران اما در ادامه   پایین بودن سطح فرهنگ محله‌های پرخطر و سکونتگاه‌های غیررسمی را موجب به تأخیر انداختن اثرات خدمات اجتماعی دانست اما خدمات بهزیستی در این زمینه را گسترده خواند و از وجود 9 پایگاه خدمات اجتماعی در محلات حاشیه‌نشین مازندران خبردادو گفت: پایگاه جدیدی نیز تا پایان سال جاری برای ارائه خدمات اجتماعی در محله قنبرآباد بهشهر احداث خواهد شد .
پورفاطمی به انواع آسیب‌های مناطق حاشیه‌نشین اشاره کردو افزود: اعتیاد، خودفروشی، معضل کودکان خیابانی، تحصیلات پایین و وجود بافت فرسوده شهری همراه با فقر فرهنگی از آسیب‌های این مناطق هستند .
وی به بیان توضیحاتی در خصوص محله دباغ چال آمل پرداخت و با اشاره به اینکه 780 خانوار در این محله از شرایط اجتماعی حادتری برخوردارند، افزود: از این تعداد 486 نفر آنان زن و مابقی مرد هستند که 200 نفر برای استفاده از خدمات بهزیستی به این اداره معرفی شدند .
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی مازندران به فعالیت‌های انجام‌شده در این محله پرداخت و ادامه داد: احداث پایگاه بسیج، احداث سالن ورزشی سرپوشیده، ساخت سرویس بهداشتی و حمام، احداث خیابان و جدول‌سازی، لوله‌کشی گاز برای 16 خانوار، دیوارکشی زمین‌های منطقه، ایجاد انشعاب آب و دیگر خدمات ازجمله کارهای عمرانی انجام‌شده توسط دستگاه‌های مختلف است .
وی با اشاره به اینکه بهزیستی نقش تسهیل گر را ایفا می‌کند، افزود: برپایی بیش از 120 جلسه مشاوره، برگزاری کلاسهای مهارت‌آموزی از سوی سازمان فنی و حرفه‌ای، معرفی 150 نفر به اداره کار، معرفی 15 نفر به ثبت‌احوال برای صدور شناسنامه، معرفی 250 نفر به کمیته امداد برخی از فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی در منطقه دباغ چال آمل بوده است .

هرچند خدمات ارائه‌شده توسط دستگاه‌های مرتبط اجتماعی در محله‌های پرخطر در بافت شهری مازندران گسترده است اما اثرگذاری آن بر قشر دورمانده از فضای شهری که در بطن جوامع پذیرفته نمی‌شوند امری دشوار به نظر می‌رسد .
کیفیت پایین زندگی حاشیه‌نشین‌ها نسبت به میانگین شهری
سعید میرزا پور رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهرسازی مازندران  متولی اصلی شناسایی محلات حاشیه‌ای و سکونتگاه‌های غیررسمی را وزارت راه و شهرسازی می‌داند و بابیان اینکه سکونتگاه‌های غیررسمی محدوده‌هایی هستند که در بافت شهری و خارج از برنامه توسعه شهر ایجادشده‌اند، گفت: در این محدوده‌ها و محلات مشکلات کالبدی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به‌صورت تشدید یافته‌ای وجود دارد و ساکنان این مناطق به‌صورت رسمی در اقتصاد شهر سهیم نیستند و در فرآیند تولید محتوای اقتصادی شهر مشارکت ندارند .
وی ادامه داد: دستگاه‌های مختلف بنا بر استاندارهای خود اقدام به شناسایی محلات با مشکلات فرهنگی و اجتماعی می‌کنند اما وزارت راه و شهرسازی بر اساس قوانین بالادستی متولی شناسایی محلات حاشیه‌نشین یا سکونتگاه‌های غیررسمی است .
میرزا پور با اشاره به اینکه ساکنان سکونتگاه‌های غیررسمی در اقتصاد سیاه و غیررسمی شهرها سهیم هستند، بیان داشت: ناپایداری سازه‌های مستقر و مشکلات استحکام ساختمان‌ها در این مناطق نیز از دیگر معضلات این سکونت‌گاه‌ها است .
وی بابیان اینکه شناسایی محدوده‌ها و بازآفرینی شهری پایدار از اولویت‌های راه و شهرسازی برای توانمندسازی سکونتگاه‌های غیررسمی است، ادامه داد: این محلات نسبت به میانگین سرانه خدمات شهری از سطح خدمات پایین‌تری برخوردار هستند .
میرزا پور از تشکیل ستاد بازآفرینی شهری پایدار جهت ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی در مازندران خبردادو به فعالیت این ستاد اشاره کردو گفت: رویکرد این ستاد با همکاری دستگاه‌های مرتبط به‌صورت گسترده‌تری در حال انجام است که توانمندسازی و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و پرهیز از هرگونه برخورد کالبدی از رویکردهای این ستاد است

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/15543/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!

رصد صفحات فضای مجازی قم در قالب طرح نور /به 150 نفر تذکر داده شد

توضیحات پلیس درباره طرح نور/ 90 درصد تذکر گیرندگان حجاب، پوشش خود را اصلاح کردند

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

خادم: پیچ هرز را هر چقدر بپیچانی، هرز است

40 درصد روستاهای بابل از نعمت گاز برخوردارند

تاخیر در واریز وجه قابل پرداخت کالابرگ فروشندگان را به دردسر انداخت

(تصاویر) اسکناس دوره ناصرالدین شاه قاجار چه بود و ارزش آن چقدر بود؟

استقلال سیاسی کشور ایران بی‌مثال است / تداوم جدی در اجرایی شدن طرح نور

تجمع بانوان قمی حمایت از طرح نور عفاف و حجاب

بازدید منتخبان مردم قم در مجلس از مرکز تحقیقات اسلامی نور

محمد خوش‌چهره: «اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

تجمع بانوان قمی در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب

وضعیت راه‌های کشور؛ ترافیک سنگین در جاده‌های چالوس، هراز و آزادراه تهران - شمال

حمایت همه جانبه دستگاه قضایی استان از طرح نور فراجا

بازدید جامعه ورزش کشور از یادمان‌های جنوب غرب خوزستان

اظهارات سردار جعفری در مورد طرح نور، ماجرای تذکر رهبر انقلاب و لایحه حجاب/ فرمانده قرارگاه فرهنگی اجتماعی بقیه الله (عج) سپاه: همه باید از طرح نور حمایت کنند

پرونده مافیایی در دنیای ایجنت‌ها؛ وقتی کمیسیون انتقال منجر به تهدید می‌شود

قدردانی بانوان در مرکز گلستان از مجریان طرح ملی «نور»

وضعیت ویتامین دی مازندرانی ها رو به بهبود است

نرخ جدید عوارض آزادراه خرم آباد - پل زال اعلام شد

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» فراجا

حمایت 220 ایرانی خارج از کشور از ایتام مازندرانی

رائفی پور: 600 میلیون تومان پول به یکی از دوستانم داده ام، هر ماه سود آن را می دهد /مستاجرم

ضارب دانش‌آموزان آملی بازداشت شد

راه‌های روستایی متاثر از سیلاب مازندران باز شد

دو هزار اصله درخت جایگزین ویلاهای غیرمجاز نوشهر شد

شرکت 20 هزار نفر در المپیاد ورزشی فرهنگی بسیجیان مازندران

سردار رادان: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای «طرح نور» نیست

سردار رادان با اشاره به طرح نور: در قلمرو انتظامی هیچ ماموریتی حساس تر از این ماموریت وجود ندارد/ 90 درصد تذکرگیرندگان رفتار و پوشش خود را اصلاح و با پلیس همکاری کرده‌اند/ پلیس در کنار طرح نور، از دیگر ماموریت‌های خود غافل نخواهد شد

افزایش ذخایر آبی سدهای مازندران

فعالیت بیش از 400 هزار سفیر سلامت در مازندران

سردار رادان: پلیس اصراری به انتقال خودرو‌های توقیفی با جرثقیل ندارد

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

بهره گیری از مشارکت حامیان ایتام خارج از کشور

حمایت از اجرای طرح عفاف و حجاب نور

زلزله در مرزن‌آباد ؛ جدیدترین گزارش‌ها از زلزله 3.7 ریشتری در نزدیکی چالوس

گلایه نماینده ولی فقیه در مازندران از انتصاب وزیر سابق به استانداری

تداوم طرح نور با جدیت

مازندران قهرمان جوانان و گیلان قهرمان زیر 23 سال آب‌های آرام شد

اصلاح رفتار و پوشش 90 درصد تذکر گیرندگان در طرح نور

طرح نور در مجتمع های تجاری اطراف حرم رضوی اجرا می‌ شود

بزرگترین دورهمی فرهنگی تربیتی دختران مازندران برگزار شد

محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌های کشور