پیام مازند

آخرين مطالب

برگزاری نشست‌های بین‌المللی با ساز و کار موجود کمکی به حل بحران اقتصادی افغانستان نمی‌کند/ منابع افغانستان تحت نظارت بین‌المللی آزاد شود اجتماعي

برگزاری نشست‌های بین‌المللی با ساز و کار موجود کمکی به حل بحران اقتصادی افغانستان نمی‌کند/ منابع افغانستان تحت نظارت بین‌المللی آزاد شود
  بزرگنمايي:

پیام مازند -

پیام مازند


ادامه بسته بودن دارایی‌ها به خصوص بودجه دولت و بخش خصوصی افغانستان، بحران در این کشور را عمیق‌تر و فاجعه را نزدیک‌تر خواهد کرد؛ به همین دلیل گفته می‌‌شود که بهترین راه، آزادسازی این پول‌ها تحت نظارت سازمان ملل و دیگر مجامع بین‌المللی و دسترسی محدود طالبان و همچنین بخش خصوصی افغانستان به آن است. در این میان برگزاری نشست‌های بین‌المللی با محوریت افغانستان و مسائل انسانی آن این روزها در حال افزایش است که آخرین نمونه آن نشست گروه بیست با محوریت ایتالیا بود.
برای روشن شدن جایگاه این نشست‌ها و خروجی آنها به گفت‌وگو با سیدعباس حسینی، کارشناس مسائل افغانستان و مسئول دفتر خبرگزاری صدای افغان (آوا) در تهران پرداختیم که به شرح زیر از نظر می‌گذرد:
نشست گروه 20 با محوریت افغانستان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
برگزاری نشست گروه 20 با محوریت افغانستان از یک سو، نشان دهنده عمق واقعی بحران، به خصوص بحران اجتماعی اقتصادی در این کشور است. بر اساس آمارهای سازمان ملل و نهادهای کمک‌رسان، وضعیت انسانی و معیشتی در افغانستان، به خصوص پس از مسدود شدن بیش از 9 میلیارد دلار پول‌های این کشور توسط امریکا، بسیار وخیم است. بیشتر مردم افغانستان کشاورز بوده و اقتصاد این کشور وابسته به تولیدات کشاورزی است، اما افغانستان در گسترده‌ترین و جدی‌ترین خشکسالی خود در 35 سال گذشته قرار دارد و همین مسأله، سبب از بین رفتن محصولات کشاورزی و گسترش قحطی و گرسنگی شده است. در بعد دیگر، با مسدود شدن دارایی‌های افغانستان و همچنین پرداخت نشدن حقوق کارمندان دولتی، عملاً افغانستان با بحران نبود نقدینگی مواجه است و به دلیل وابستگی صد درصدی نظام اقتصادی این کشور به دلار، بحران نقدینگی و گرسنگی بیشتر شیوع پیدا کرده است.
در کنار فروپاشی نظام سیاسی - امنیتی افغانستان و سقوط دولت گذشته، آمریکا و غرب با خروج غیرمسئولانه خود از این کشور و اقدامات غیرمسئولانه‌تر پس از آن، در رأس آن، مسدود کردن پول‌های این کشور، مسبب اصلی بحران اقتصادی و فراتر از آن، فروپاشی احتمالی نظام اجتماعی و اقتصادی افغانستان است. جالب اینجاست که امریکا در کنار پول دولت افغانستان، بیش از سه میلیارد دلار دارایی تاجران و بخش خصوصی این کشور را نیز مسدود کرده است.
برگزاری نشست گروه 20 و پیش از آن، نشست ویژه سازمان ملل برای افغانستان در ژنو و ارائه بسته‌های کمک‌های انسان‌دوستانه به افغانستان، نشان می‌دهد که غرب تا اندازه‌ای متوجه مسئولیت خود در قبال وضعیت کنونی افغانستان و ریشه‌های این وضعیت شده، اما از سوی دیگر، آن‌چه مشخص است، راهی که غرب انتخاب کرده، به سوی بیراهه است و هیچ کمکی به مردم افغانستان در این شرایط، حداقل در چند هفته گذشته نکرده است.
نکته جالب این‌جاست، وقتی آمریکا با طالبان در دوحه به توافق صلح رسید و بر اساس این توافق، به تعهدات خود برای خروج از افغانستان عمل کرد، عملا طالبان را به رسمیت شناخته و مشروعیت داده است. همین مشروعیت دادن به طالبان و تضعیف دولت سقوط کرده افغانستان در نهایت سبب فروپاشی آن شد. بعد از این همه اقدام، این‌که امریکا حالا می‌گوید طالبان یک دولت تروریستی است و این کشور دولت طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد، واقعا شبیه به یک طنز است. پس از آمریکا، ناتو نیز توافق صلح دوحه را اجرایی و مطابق تصمیمات امریکا عمل کرد. به همین خاطر، غرب عملا طالبان را به رسمیت شناخته‌اند، اما این که حالا دارایی‌های دولت افغانستان و حتی بخش خصوصی و مردم این کشور را مسدود می‌کنند، چیزی بیش از یک بهانه جویی کودکانه از سوی آن‌ها برای فرار از افتضاحی که به باور آوردند، نیست. به همین خاطر، نشست‌هایی مانند نشست گروه 20، نشستی ظاهری و سمبولیک بیش نیست و به‌رغم تعهداتی که ارائه شده، عملا شاهد هیچ تغییری در وضعیت گرسنگی و بحران اقتصادی در داخل افغانستان نیستیم.
همان طور که دبیرکل سازمان ملل به خوبی عمق بحران در افغانستان و ریشه آن را درک کرده، کلید حل وضعیت موجود، حق مشکل نقدینگی است و باید پول نقد به دست مردم افغانستان برسد. از طرف دیگر، پول نقد در اختیار تاجران افغانستان قرار بگیرد که بتوانند از کشورهای همسایه آرد، مواد غذایی و مواد سوختی وارد کنند و مردم را از این وضعیت نجات دهند.
ادامه بسته بودن دارایی‌ها به خصوص پول دولت و بخش خصوصی افغانستان، بحران در این کشور را عمیق‌تر و فاجعه را نزدیک‌تر خواهد کرد. بهترین راه، آزادسازی این پول‌ها تحت نظارت سازمان ملل و دیگر مجامع بین‌المللی و دسترسی محدود طالبان و همچنین بخش خصوصی افغانستان به آن است؛ تا از یک‌سو دولت طالبان حقوق عقب مانده کارمندان دولتی را پرداخت کند و از سوی دیگر، بخش خصوصی و تاجران این کشور بتوانند روند واردات مواد غذایی و سوختی را به حالت عادی برگردانند.
بسیاری معتقدند که این نشست به نوعی برای به رسمیت شناختن طالبان برگزار شد یا حداقل در آینده به رسمیت شناخته خواهد شد. این تحلیل تا چه حد درست است؟
من چندان با این تحلیل موافق نیستم، بلکه به باور من غرب فعلا برای به رسمیت نشناختن طالبان به دنبال بهانه‌گیری کودکانه است، در حالی که خود مسبب وضعیت کنونی افغانستان هستند. به نظر من، این دیدگاه طالبان منطقی به نظر می‌رسد که غرب و مجامع جهانی با بحران اقتصادی و اجتماعی موجود در افغانستان، ناشی از فرار و فروپاشی دولت گذشته، برخورد سیاسی نکند. قطعا اولویت امروز، به رسمیت شناختن یا نشناختن طالبان نیست، بلکه اولویت اول فراهم کردن مسیر کمک‌رسانی به مردم این کشور و نجات نظام اقتصادی افغانستان است. هرچند من باور دارم که جامعه جهانی دیر یا زود مجبور خواهد بود دولت طالبان را به رسمیت بشناسد، پس چه بهتر که با روی دست گرفتن یک مکانیزم واقع‌بینانه و درست، به دور از بهانه جویی‌های کودکانه، همه به نجات نظام اقتصادی و مردم افغانستان کمک کنند و هم طالبان را با برنامه‌ریزی یک برنامه عمل گام به گام، تشویق کنند تا به سوی تشکیل یک دولت فراگیر و احقاق حقوق همه اقشار و جریان‌ها در این کشور گام بردارند، نه این‌که کلا آن‌ها را بایکوت کرد.
طالبان بر سر مواضع خود مانند عدم کنار گذاشتن نفرات تحریمی از کابینه همچنان تاکید دارد. این مواضع چگونه می‌تواند برای این جریان مشکل ساز شود؟
به هر حال، آمریکا وعده داده که در صورت عملی شدن توافق صلح دوحه، نام رهبران طالبان را از لیست سیاه بین‌المللی حذف کند. طالبان هم قصد ورود به کابل و سقوط دولت گذشته را نداشتند، بلکه فرار اشرف غنی و دیگر مقام‌های ارشد دولت او سبب فروپاشی نظام و به هم ریختن تمام برنامه‌ریزی‌ها و مقدمه‌چینی‌ها شد، در حالی که اگر یک دولت انتقالی روی کار می‌آمد، قطعا شاهد شرایط کنونی در افغانستان نمی‌بودیم.
به باور من، طالبان در مرحله اول عملکرد خود پس از تسلط بر کل افغانستان، ایجاد یک دولت منسجم دورن طالبانی را به کسب مشروعیت بین‌المللی ترجیح داد. طالبان با این عمل، هم توانستند ساختارهای نیم بند و لرزان دولتی و سیاسی افغانستان را حفظ کنند و از طرف دیگر، از چند دستگی و انشعابات در این گروه و رفتن افغانستان به طرف یک جنگ تمام عیار داخلی جلوگیری کند. چنین اقدامی به نظر من، یک حرکت هوشیارانه بوده و در شرایط کنونی، تأمین ثبات داخلی در افغانستان مهم‌تر از کسب مشروعیت بین‌المللی است.
معتقدم از طالبان در طول دو ماه نمی‌توان انتظار معجزه داشت، و همان طور که وزیر خارجه طالبان گفته، امریکا و جامعه جهانی باید به دولت طالبان که حالا متفاوت عمل می‌کند، فرصت بدهد که خود را ثابت کند و نشان بدهد و تغییرات لازم را اعمال کند. کاری که دولت‌های سابق افغانستان در 20 سال گذشته انجام ندادند، چطور می‌توان از طالبان در دو ماه توقع داشت؟!
پس به نظر شما، تضعیف دولت افغانستان، همان‌طور که طالبان نیز اشاره کرده، به نفع هیچکس نیست؟
بله، قطعا همین طور است. یک ضرب‌المثل است که می‌گوید از نبود دولت، وجود یک دولت بد بهتر است، چون مانع فروپاشی کامل نظام و کشور و رفتن به سوی هرج و مرج کامل می‌شود. رویکرد گذشته آمریکا و اروپا در توافق صلح با طالبان و کنار آمدن با این گروه، با رویکرد کنونی‌شان پس از سقوط دولت گذشته افغانستان، واقعا بیان‌گر همان ضرب‌المثل یک بام و دو هواست. امید می‌رود قدرت‌های دیگر منطقه‌ای و جهانی و کشورهای همسایه، همان مسیری را نروند که آمریکا و غرب می‌خواهد و همان بهانه‌جویی‌های آن‌ها را تکرار کنند. کشورهای منطقه باید با رایزنی و هماهنگی هم، رویکرد واحد و واقع‌بینانه‌ای را در مورد افغانستان و دولت جدید طالبان روی دست بگیرند و نگذارند افغانستان به طرف فروپاشی نظام اجتماعی اقتصادی و وقوع فاجعه انسانی در نتیجه فقر و گرسنگی برود، که اگر چنین شود، فروپاشی افغانستان، منطقه را نیز به کام مرگ خواهد برد. کشورهای منطقه و به خصوص همسایگان در شرایط کنونی باید آسان‌ترین شرایط مراودات اقتصادی و تجاری با افغانستان را روی دست بگیرند و مرزهای خود را به روی صادرات مواد غذایی و مواد سوختی به این کشور بگشایند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/235460/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فحش های پول ساز / 450 میلیون درآمد فدراسیون از 3 پرونده

راننده ضارب دانش‌آموزان آملی دستگیر شد

کودک 5 ساله خرم‌آبادی خاله‌ 14 ساله‌اش را کشت!

وقوع زمین لرزه در مرزن آباد/ خسارتی ثبت نشد

مصدومیت 3 دانش آموز آملی براثر تصادف

تیراندازی مرگبار کودک 5 ساله به سمت خاله 14 ساله‌

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

دستگیری ضارب دانش‌آموزان آملی

کشف 3 تن چوب جنگلی قاچاق در تنکابن

بارانی که بوی شکوفه‌های بهار نارنج می‌دهد

سیلاب در دلیجان

نخستین روز کاری استاندار جدید مازندران

واریز پول؛ دقیقا یک روز پس از فروش پرسپولیس

اجرای سند تحول قضایی در مازندران

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است/ بانوانی که در این زمینه دچار اهمال و غفلت باشند با تذکر باید به آن احترام گذارند؛ اگر توجه نکنند طبق قانون ورود می‌شود/ فراجا با ورود افراد آموزش دیده اقدام به اجرای طرح نور کرده است

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است

مرزن آباد لرزید

ضارب دانش آموزان آملی دستگیر شد

لزوم ایجاد اقتصاد دریاپایه در مازندران

اجرای موفق طرح نور در کرمانشاه

ضرورت رسیدگی به پرونده‌ها در کمترین زمان

تصادف مینی بوس با کامیون در بابل 2 مصدوم داشت

تودیع و معارفه‌ استاندار مازندران از گلایه‌ها تا مطالبات

سند تحول قضایی در مازندران اجرایی شود

دعا برای زیاد شدن نور چشم | دستورالعمل برای زیاد شدن نور چشم

17 هزار تن توت فرنگی در مازندران تولید می‌شود

مراسم تکریم و معارفه استاندار مازندران

زلزله در مرزن‌آباد

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

مراسم بزرگداشت شهید سپهبد قرنی در خرم آباد

باغداران مبارزه به موقع با آفات درختان مرکبات را جدی بگیرند

تجهیز کریدورهای حمل بار مازندران به سامانه هوشمند توزین

پلاژ‌های دولتی در سواحل باید مورد استفاده مردم قرار گیرد

طرح ارتقای تصفیه خانه آب رامسر آغاز شد

تجارت گمرکات مازندران و پاکستان از مرز 11 میلیون و 700 هزار دلار گذشت

تجارت گمرکات مازندران و پاکستان از مرز 11 میلیون دلار گذشت

معرفی سرپرست جدید نهاد نمایندگی در دانشگاه پیام نور همدان

واکنش میرسلیم به ادعای تذکر رهبری به برخی مسئولان درباره گشت ارشاد /هرکسی در مقابل احکام الهی بایستد آدم فاسقی است

کاهش طغیان رودهای مازندران با رشد چهار برابری لایروبی

واگذاری سهام باشگاه پرخرج به هلدینگ خلیج فارس غیرقانونی است

گام اساسی دولت سیزدهم در عرصه دیپلماسی اقتصادی

انتخاب بهترین دوربین کانن: چالشی جذاب برای عکاسان!

افزایش چهار برابری لایروبی رودخانه‌های مازندران.

نماینده مجلس: از فراجا برای اجرای طرح نور حمایت می‌کنیم

سفر وزیر کشور به استان مازندران

جاده هراز بازگشایی شد

طرح تعیین حریم گسل‌های قائمشهر به اتمام رسید

بیشترین میزان بارش باران با 53 میلی‌متر در آمل به ثبت رسید

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

ثبت هوشمند تخلفات اضافه تناژ ناوگان باری در مازندران