پیام مازند

آخرين مطالب

اقتدار بانک مرکزی مانعی بر سر راه خلق پول بی‌ضابطه در بانک‌ها اقتصادي

اقتدار بانک مرکزی مانعی بر سر راه خلق پول بی‌ضابطه در بانک‌ها
  بزرگنمايي:

پیام مازند - طرح اصلاح قانون بانک مرکزی جزو اولویت‌های اصلی اقتصاد کشور به شمار می‌رود که در حال حاضر در خانه ملت منتظر ورود به صحن علنی برای رای گیری است؛ بنابراین لازم است تا نمایندگان مردم با نگاه وسیع و همه جانبه به این طرح بنگرند و برای توسعه اقتصاد کشور نسبت به تصویب نهایی آن اقدام کنند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بیش از 40 سال از آخرین اصلاح قانون بانک مرکزی ایران می‌گذرد و در سال‌های اخیر همواره بر ضرورت اصلاح این قانون تاکید شده چرا که اصلاحات جدید هم چابکی و پویایی بانک‌ها را به دنبال خواهد داشت و هم ضمن ترسیم اقتدار بانک مرکزی و نظارت قدرتمندتر این نهاد مالی، موجبات هدایت درست منابع بانک‌ها به سمت تولید و جلوگیری از رشد نقدینگی را فراهم خواهد کرد که همه این‌ها در نهایت به مسیری با مقصد توسعه اقتصاد کشور ختم می‌شود.
هرچند طی سالیان اخیر گفته‌ها و تاکیدات بر لزوم اصلاح نظام بانکی کشور بود، اما در عمل شاهد دستاوردی نبودیم و گویا عزم جدی و اراده پایدار و باثبات برای اجرای این مهم در دولت‌ها وجود نداشت. دولت سیزدهم و در راس آن بانک مرکزی، اما اصلاح نظام بانکی را به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی خود در دستور کار قرار داده که در حال حاضر نیز در مجلس و در انتظار رای‌گیری است.
هفته اول مرداد ماه بود که علی صالح‌آبادی؛ رئیس کل بانک مرکزی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا تاکید کرد ساماندهی بانک‌ها و اصلاح نظام بانکی یکی از‌محورهای جدی است که در بانک مرکزی شروع شده و برای هر یک از بانک‌ها در چارچوب کنترل ترازنامه‌ای که اتفاق می‌افتد برنامه مشخصی وجود دارد تا برای رفع ناترازی و مدیریت ترازنامه خود چه اقداماتی باید انجام دهد که توسط حوزه نظارت بانک مرکزی پیگیری و دنبال می‌شود.
او اخیرا نیز در گفت‌وگویی تلوزیونی براین موضوع نیز تاکید کرد که اصلاحات نظام بانکی با همکاری خود بانک‌ها در حال پیشبرد است که در همین زمینه کمیته‌ای در بانک مرکزی تحت عنوان کمیته اصلاح نظام بانکی شکل گرفته و براین اساس بانک‌ها باید برنامه اصلاحی خود در را این کمیته ارائه و مصوب کنند تا اصلاحات بانک خود را در زمان‌بندی مشخص انجام دهند.
دستاورد‌های اصلاح نظام بانکی اصلاح نظام بانکی از نگاه رئیس کل بانک مرکزی شکل 4 گانه‌ای دارد که شامل اصلاح رابطه دولت با نظام بانکی، اصلاح رابطه دولت با بانک مرکزی، اصلاح رابطه بانک مرکزی با بانک‌ها و اصلاح رابطه بانک‌ها با مردم است.
کنترل ناترازی بانک‌ها یکی از مهم‌ترین مباحثی است که بانک مرکزی درصدد اصلاح آن است و جزو برنامه‌های جدی خود دارد چرا این موضوع، رشد نقدینگی را کنترل می‌کند و ضمن اینکه با برنامه بانک مرکزی تعیین می‌شود که هر بانکی متناسب با ظرفیت‌ها و سیاست‌های خود چه میزان می‌تواند رشد ترازنامه داشته باشد. این در حالی است که اخیرا نیز بنا به تصمیم بانک مرکزی تعیین سقف رشد ترازنامه برای بانک‌ها متناسب با میزان استاندارد‌های بانکی در دامنه 1.5 تا 2.5 درصد قرار گرفت و مقرر شد بانکی که این حدود را رعایت نکند مشمول پرداخت سپرده قانونی بالاتر شود؛ اقدامی که برای اولین بار در تاریخ تاسیس بانک مرکزی رخ داد و این نهاد مالی برای نخستین بار به موضوع ترازنامه و مکانیزم خلق پول بانک‌ها ورود کرد.
از سوی دیگر، دوهفته قبل در شورای پول و اعتبار هم مصوب شد سپرده قانونی بانکی که شاخص‌های مورد نظر را رعایت نمی‌کند می‌تواند تا 15 درصد افزایش یابد، به این ترتیب کف سپرده قانونی 10 درصد است که می‌تواند تا 15 درصد افزایش یابد و بانک مرکزی بر اساس سازکاری که در اختیار دارد این سپرده قانونی را از بانک متخلف دریافت خواهد کرد.
همچنین مباحثی مانند عدم رعایت کفایت سرمایه، عدم تعادل در دارایی‌ها و بدهی ها، انجماد دارایی‌های بانکی در بخش‌های غیرنقدشونده و افزایش معوقات بانکی باعث ناترازی بانک‌ها می‌شود که در این زمینه اضافه‌برداشت بانک‌ها باید کاهش پیدا کند و عملکرد نظام بانکی هم شفاف شود؛ راهکار‌هایی که بانک مرکزی با عزم جدی به دنبال آنهاست.
لازم به ذکر است که بخش مهمی از اصلاح نظام بانکی شامل بانک‌ها می‌شود که حتما باید انضباط پیدا کنند و جلوی خلق بی انضباط پول توسط آن‌ها نیز گرفته شود. این در حالی است که خلق نقدینگی در دنیا توسط بانک‌ها در یک چارچوب استاندارد و مشخص انجام می‌شود.
اینکه در دنیا تاکید می‌شود نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها باید ارتقا یابد، نکته بسیار مهمی است؛ چراکه بانک نباید با کفایت سرمایه پایین یا حتی منفی خلق پول کند و پذیرفته‌شده نیست؛ بنابراین یکی از محور‌های اصلاحی در نظام بانکی مرتبط با افزایش سرمایه با کیفیت در بانک‌ها است نه لزوما با تجدید ارزیابی‌ها که کامل نیست. در واقع یکی دیگر از محور‌های اصلاحی در نظام بانکی این است که نسبت‌های کفایت سرمایه خود را به‌طور قطع اصلاح و همچنین اموال مازاد خود را واگذار کنند.
یکی از محور‌های اصلاحی مورد نظر بانک مرکزی به نظارت‌های برخط و هوشمند مرتبط است. در صورت اصلاح نظام بانکی ما شاهد نظارت هوشمند بانک مرکزی بر روند خلق نقدینگی هم خواهیم بود. ضمن اینکه با اصلاح نظام بانکی، به طور قطع اقتدار لازم برای بانک مرکزی ایجاد خواهد شد که در این صورت نتایج بسیار خوبی را در سیستم بانکداری کشور شاهد خواهیم بود.
در انتظار خانه ملت طرح اصلاح قانون بانک مرکزی در حال حاضر در کمیسیون اقتصادی مجلس در انتظار ورود به صحن علنی است تا با رای‌گیری نسبت به تصویب آن اقدام شود. نمایندگان مردم باید آگاه باشند که تصویب این طرح از ضروریت‌های کنونی اقتصاد کشور است که می‌تواند دستاورد‌های خوبی به همراه داشته باشد و بسیاری از مشکلات و خلا‌هایی که در حال حاضر وجود دارد را از میان بردارد.
در همین‌باره اخیرا نیز مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس درباره طرح اصلاح قانون بانک مرکزی به خبرنگار ایبِنا گفته بود که دلیل اصلی ضرورت طرح اصلاح بانک مرکزی انضباط بخشی به نظام بانکی است و پس از تصویب نهایی این طرح، قدرت بانک مرکزی افزایش پیدا خواهد کرد و عملکرد بانک‌ها به طور مستقیم مورد بررسی قرار می‌گیرد. در حال حاضر بانک مرکزی از اختیار این برخورد بازدارنده محروم است. وی ادامه داد: طرح اصلاح بانک مرکزی نیمه استقلالی برای رئیس کل بانک مرکزی در سیاستگذاری‌ها قائل می‌شود که در مقابل آن باید درباره اهداف تعیین شده، پاسخگو باشد. ابزار‌های این کار مانند بحث نظارت بربانک‌ها هم در اختیار بانک مرکزی قرار داده خواهد شد تا بتواند با نظارت مناسب به طور لازم و کافی اهداف را دنبال کند.
در نهایت اینکه امیدواریم این طرح به زودی با رای مثبت همه نمایندگان خانه ملت در صحن علنی مجلس به تصویب نهایی برسد و کار اجرایی این اصلاح بزرگ در نظام بانکی آغاز شود؛ راهی که مانند زنجیره بخش‌های مختلف پولی و بانکی را در خود جا داده و در صورت اجرای درست آن موفقیت‌های بسیاری کسب خواهد شد.
منبع: ایبِنا

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/263840/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی سرپرست شهرداری نور شد

فیلم| رانش جادهٔ عباس‌آباد به کلاردشت

کشف 5 تن چوب جنگلی قاچاق در کلاردشت

نظارت پلیس فتای قم بر فضای مجازی همزمان با اجرای طرح نور

تور بین المللی دوچرخه سواری خزر به میزبانی محمودآباد

محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل کشف شد

برخورد جدی با دستگاه‌هایی که مرتکب ترک فعل شوند

آغاز فصل نوغانداری در مازندران

طرح نور با جدیت ادامه می‌یابد

دو عضو کانون مازندران منتخب در مسابقه دوست فلسطینی من

خط‌کشی 100 کیلومتر محورهای مواصلاتی مازندران

خودرو‌های متخلف طرح نور که راننده دارد با جرثقیل حمل نمی‌شود

(ویدئو) وقوع سیل در مازندران با آمل و بابل و سوادکوه چه کرد؟

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

حمایت سرلشگر سپاه از طرح حجاب و تذکر رهبری: اصل ماموریت که زیر سوال نمی‌رود | صوت

(ویدیو) اظهارات سردار جعفری در مورد طرح نور، ماجرای تذکر رهبر انقلاب و لایحهٔ حجاب

توسعه زیرساخت‌ها در بنادر امری ضروری است

مصادیق نصرت الهی در جامعه ایران/تقدیر از فراجا بابت طرح نور

وعدۀ افتتاح ورزشگاه خرم‌آباد در سفر دوم رئیس‌جمهور

معرفی 48 واحد از املاک دانشگاه علوم پزشکی لرستان برای مولدسازی

تمامی مدارس بهشهر تک نوبته هستند

تأمین هزار و 224 هکتار زمین برای ساخت مسکن ملی در لرستان

فعالیت 75 دفتر خدمات الکترونیک قضائی در مازندران

بازدید جامعه ورزش کشور از یادمان‌های دفاع مقدس در جنوب غرب خوزستان

161 میلیارد تومان نقدینگی به بازار سهام تزریق شد

ممنوعیت‌های تردد در محور‌های شمالی در پایان هفته اعلام شد

آغاز ثبت نام آزمون زبان دکتری تخصصی دانشگاه پیام نور

تصمیم گیری در خصوص اجرای طرح حامیم و جشنواره ملی نهج البلاغه

800 هزار تن روغن و گندم از بنادر مازندران وارد شد

فرشاد مومنی: به سوی روند قهقرایی گسترش فقر و عقب ماندگی حرکت می کنیم/ راحت می گویند نقشی در افزایش نرخ ارز نداریم! / وزیر مسئول تولید، می گوید آنقدر واردات کرده ایم که گلوگاه های گمرکی بند آمده! با عنوان «اصلاحات پارامتریک» از جیب حقوق بگیران سرقت می کنند

اظهارات سرلشکر جعفری در مورد ماجرای تذکر رهبر انقلاب درباره نحوه اجرای طرح نور

بیش از 8000 عضو هیات علمی خانم در دانشگاه‌ها فعالیت می‌کنند

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 5 اردیبهشت 1403

آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم

مادر شهیدان «محمد حسن و محمدحسین نیرنگ» آسمانی شد

هدف گذاری آموزش مهارت‌های دیجیتال به 300 هزار نفر در کشور

سیاه‌چاله چیست و چگونه نور را می‌بلعد؟!

وزیر کشور: اساس طرح نور اصلاح با تذکر است / مأموران فراجا برای نحوه برخورد توجیه شده‌اند

15 عنوان برنامه هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود

ضرورت توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی

چطور بهار را به بالکن خانه ها ببریم؟ | ایده های برای نگهداری گیاهان در بالکن‌های2 متری

حسن یزدانی به تمرین تیم ملی نیامد | تکلیف کاپیتان و دو نفر با هم مشخص می‌شود

دستگیری سارق حرفه‌ای سیم و کابل برق با 30 فقره سرقت

حدادی: عدد شش برای ما مقدس است!

15 عنوان برنامه همزمان با هفته عقیدتی سیاسی در ساری اجرا می شود

اجرای طرح ایمن‌سازی مدارس حاشیه راه‌های مازندران

معاون وزیر کشور : طرح نور با قوت به‌کار خود ادامه خواهد داد / یک مورد هم نداشتیم که نسبت به اجرای طرح مخالفتی داشته باشند و به پلیس اعتراض کنند

یک مورد هم نداشتیم که نسبت به اجرای طرح نور اعتراضی داشته باشند و به پلیس اعتراض کنند

افزایش 4 برابر لایروبی رودخانه‌های مازندران