پیام مازند

آخرين مطالب

تعرض پلنگ‌ها به مناطق روستایی مازندران؛ ماجرا چیست؟ مقالات

تعرض پلنگ‌ها به مناطق روستایی مازندران؛ ماجرا چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - تیتر‌های اخیر برخی خبرگزاری‌ها با عنوان تصویری از پلنگ ایرانی در آمل، مشاهده چند قلاده پلنگ در سوادکوه، عکس برداری از پلنگ در جنگل‌های نور، قائمشهر و بهشهر و... به‌عنوان خبر‌های خوش زیست محیطی در مازندران، روی دیگری هم دارد.
این بخش از عناوین خبری که هر از چند گاه در مطبوعات و رسانه‌های نوشتاری، تصویری و شنیداری ما منتشر می‌شود و مخاطبان به خصوص دوستداران حیات وحش و طرفداران محیط زیست را به وجد می‌آورد دارای ابعاد زیست محیطی دیگری نیز هست که باید به آن توجه کرد.
اما جای سوال دارد که آیا واقعا باید از دیدن و خواندن این اخبار و مشاهده این چنین وحوش که تا این حد به روستاها، شهر‌ها و سکونتگاه‌های انسانی نزدیک شده و بی پروا خود را به ما نشان می‌دهند، شامادن شد؟
نخستین برداشتی که ما از فراوانی مشاهده این گونه‌های کمیاب و کم جمعیت حیات وحش در محدوده‌های زیست انسانی داریم، ازدیاد جمعیت این گونه هاست که همین امر ما را از تداوم زیست زنجیره‌های حیات در طبیعت خرسند می‌سازد.
اما از نگاه کارشناسان و پژوهشگران محیط زیست این همه ماجرا نیست، زیرا در پس پشت هر یک از این اخبار به ظاهر خوش، صورتی دیگر می‌تواند نهفته باشد و نگرانی یی کمین کرده باشد.
آنان با توجه به خصلت ˈخجالتی بودن و مردم گریز بودنˈ که ذاتی عمده گربه سانانی، چون پلنگ و یوزپلنگ است، نزدیک شدن این گونه‌ها به حوزه‌های زیست انسانی و جولان دادن‌های بی پروا در برابر چشمی دوربین‌ها را به گونه دیگری معنی می‌کنند.
از کمینگاه به درآمدن گربه سانان ˈخجالتیˈ می‌تواند ناشی از حضور بیش از حد انسان و دیگر عوامل مخرب و مشکل آفرین در چرخه زیستی این وحوش باشد که آن‌ها را ناگزیر کرده گاه برای ادامه بقا در جا‌هایی که نباید، حضور یافته و دیده شوند.
سرازیر شدن بی رویه گله‌های دام، به همراه سگ‌های گله به زیستگاه ها، فقیر شدن مراتع و در نتیجه کوچ آهو، کل، بز و دیگر گونه‌های مورد تغذیه یوز و پلنگ از منطقه برای یافتن غذا، می‌تواند گربه سانان را نیز به دنبال آن‌ها بکشاند.
تعرض پلنگ‌ها به مناطق روستایی مازندران؛ ماجرا چیست؟ +فیلم
از سوی دیگر دیدن یوز و پلنگ در مجاورت روستا‌ها و استقرارگاه‌های انسانی می‌تواند نشانگر تنبلی آن‌ها برای تعقیب شکار‌های گریزپا در دامن طبیعت و روی آوردن آن‌ها به یافتن غذا‌های سهل الوصول‌تر در نزدیکی اماکن زیست انسان باشد که این نیز پدیده مثبتی نیست.
برخی از شکاربانان و فعالان محیط زیست می‌گویند که با گذشت 25 تا 30 سال از دوران خدمت خود و حضور و گشتزنی دایم در مناطق زیست محیطی مازندران، پیشتر کمتر می‌توانستند پلنگ و یوز را حتی با چشم مسلح ببینند.
اما اکنون شرایط به گونه‌ای تغییر کرده که گاه این گونه‌ها را می‌توان در یک روز چند و چندین بار به چشم دید و بخش زیادی از این مشاهدات نیز توسط چوپانان محلی، کشاورزان و روستاییان گزارش می‌شود که این نمی‌تواند چندان مسرت بخش باشد.
تخریب بیش از حد محیط زیست اکنون کار را به جایی رسانده که وحوش به محدوده زیست ما نزدیک‌تر شده اند و برخی از روستاییان از اینکه پلنگ‌ها گوسفندان آن‌ها را می‌درند و یا گله‌های آهو کشتزار‌های آنان را می‌چرند، شکایت دارند.
دیدن دسته جمعی و یا انفرادی پلنگ‌ها در نزدیکی روستا‌ها و مجاورت حوزه‌های زیست انسانی، اگر هم در خوش بینانه‌ترین حالت نشانه افزایش جمعیت آن‌ها باشد، نمی‌توان کتمان کرد که ما انسان‌ها بیش از حد پایمان را دراز کرده و به حریم آن‌ها تجاوز کرده ایم.
باید اذعان کرد که ساخت خطوط درهم جاده‌ها و راه‌های ارتباطی که زیستگاه‌های جانوران را تکه تکه کرده و پای انسان و شکارچیان را به دورترین و نهانی‌ترین مناطق زیست آن‌ها باز کرده، دیگر حریمی برای آن‌ها باقی نگذارده است.
از سوی دیگر دست اندازی انسان، تحت عنوان فعالیت کشاورزی، و شخم زدن بکرترین قلمرو‌های زیست وحوش، دیگر محدوده امنی برای آن‌ها نگذاشته و چنان عرصه را بر آن‌ها تنگ آورده که چاره‌ای جز سرک کشیدن به حوزه‌های زیست انسانی ندارند.
پلنگ ایرانی که نام علمی آن " پنترا پاردوس تولیانا Panthera pardus tulliana " و نام انگلیسی آن هم " پرشین لئوپارد Persian Leopard " است، بزرگ‌ترین یا یکی از بزرگ‌ترین زیرگونه‌های پلنگ است که بومی غرب آسیا محسوب می‌شود.
پلنگ ایرانی بزرگ‌ترین گونه پلنگ در دنیا است که زیستگاهی گسترده‌ای در کشور دارد و جمعیت آن که بنا بر برخی آمار‌ها از 500 تا 800 قلاده برآورد می‌شود در استان‌های شمالی، خراسان رضوی و شمالی، سمنان، فارس، یزد و سیستان و بلوچستان مشاهده شده است.
یکی از بزرگترین زیستگاه‌های پلنگ ایرانی جنگل‌های شمال کشور است که بر اساس گزارش محیط زیست بیش از یکصد قلاده آن با شیوه ردزنی شناسایی شدند.
بنا به اعلام اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران، 24 درصد وسعت مازندران جزو 21 منطقه چهارگانه محیط زیست است که شامل بیش از 500 هزار هکتار تحت مدیریت اداره کل حفاظت از محیط زیست استان است.
مناطق چهارگانه محیط زیست شامل پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده است
مازندران دارای پارک‌های ملی شاهدژ، پابند و نیز پناهگاه حیات وحش میانکاله، سمسکنده و دشت ناز، دو دانگه و چهار دانگه و فریدونکنار است. آثار طبیعی ملی این استان شامل خشکه داران، قلل سه گانه علم کوه، تخت سلیمان، سیاه کوه و دماوند و همچنین دیگر مناطق حفاظت شده است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/738577/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار هواشناسی به کشاورزان 25 استان/ امروز جاده چالوس خطرناک است

28 پروژه نیمه‌کاره حوزه کتابخانه‌های عمومی در مازندران

تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به مدیرعامل شرکت توسعه و مدیریت بنادر و فرودگاه‌های کیش

افشای «رازهای دوبلین» در نمایشگاه کتاب تهران

جلسه ستاد شاهد و ایثارگر طلاب استان سمنان برگزار شد

پیام تبریک دکتر قاضی زاده هاشمی به مناسبت سالروز تاسیس بانک دی

زوج تایبادی مراسم عقد خود را در مزار شهدای گمنام برپا کردند

انتصاب مدیر کل دفتر خدمات سلامت و امور سالمندی بنیاد شهید و امور ایثارگران

ستاد شاهد دانشگاه علوم پزشکی تبریز تشکیل جلسه داد

پس‌ لرزه مسمومیت الکلی 29 پزشک در شیراز

نویسنده‌ای که خود را محکوم به تنهایی کرده بود!

داستانک/ پیله پروانه

(عکس) این قسمت؛ ژیلا صادقی و مجری اخراجی تلویزیون

محمدعلی علومی، نویسنده و طنزپرداز درگذشت

متلک سنگین رشیدپور به بانکی‌پور؛ مگه شبکه خبر چشه؟

بازداشت قاچاقچی شربت‌ های غیرمجاز در تهران

وقتی از یک پل می توان پول هنگفت درآورد!

نورپردازی برج آزادی با نام خرم آباد

هزینه میلیاردی برای «استقبال پرشور» از ابراهیم رئیسی در قم

صدایی که دستور یک جنایت را صادر کرد!

ماجرای یک قتل هولناک به خاطر سحر و جادو

مادر سنگدل دیانای 11 ساله دستگیر شد

رویدادهای فرهنگی برای «خرم‌آباد»

پلیس در اجرای «طرح نور» هوشمندانه و با ظرافت اقدام کند

داستانک/ پدر پیر

جلوی بی‌حجابی را با همراهی مردم می‌توان گرفت

نساجی نیمه اول شجاعت لازم را برای شکست پرسپولیس نداشت

دور از رخ تو چشم مرا نور نمانده است

طرح نور با پشتوانه‌ مردمی و با قدرت ادامه دارد

خلاصه بازی پرسپولیس 2 - نساجی مازندران 1

پرسپولیس 2-1 نساجی مازندران؛ صدرنشینی موقت شاگردان اوسمار

شعری زیبا از دختر شیرین زبان

حاشیه بازی نساجی و پرسپولیس| چهارمین گل اورنووف به نماینده مازندران/ برخورد گرم الهامی و پیروانی

پیشرفت 60 درصدی پروژه آب‌رسانی مجتمع شهدای هزارجریب گلوگاه

پرسپولیس از لبه پرتگاه برگشت؛ ستاره ازبک سرخ‌ها را مدعی نگه داشت

سعی کنید بی ظرفیت نباشید!

پروندۀ 75 رزمندۀ فاقد مدارک بالینی در کمیسیون تطبیق احراز جانبازی بنیاد شهید آذربایجان شرقی بررسی شد

حاشیه بازی نساجی و پرسپولیس| سومین گل اورنووف به نماینده مازندران/ برخورد گرم الهامی و پیروانی

«خراسان» پای کار نمایشگاه کتاب 1403 تهران

شعر مورد علاقه دکتر کاکاوند

شعر خوانی دلنشین باران نیکراه

بقای طولانی مدت خارج از زمین | رونمایی از چرخ مرگ

مرگ و زندگی ما به دست میدان مغناطیسی زمین است!

چرا کسی دربارۀ ماجرای تلخ کتابخانۀ صائب پاسخگو نیست؟

فرزین: دارایی‌های ارزی افزایش و انتظارات تورمی کم شد

پلیس راه: خطر ریزش سنگ در جاده چالوس

اقدام باورنکردنی وزارت بهداشت درباره داروخانه ها

فرمانده کل سپاه پیام صادر کرد

معنای این همه سکوت چیست؟

راننده امانتدار زنجانی کیف پر از پول و سکه را به صاحبش برگرداند