پیام مازند

آخرين مطالب

زرد، آبی، بی‌خوابی/ تلفن هوشمند چگونه چرخه زیستی را مختل می‌کند؟ اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ورود گوشی‌های هوشمند به زندگی انسان و سروکار داشتن با آن در تمام روز برای امور گوناگون گریزناپذیر شده است و در عین حال برای عده زیادی به عادتی تبدیل شده که حتی تلفن همراه خود را به تختخواب می‌برند. مدت‌هاست که می‌دانیم انعکاس نور آبی از صفحه نمایش گوشی تلفن همراه تأثیراتی منفی در خواب انسان دارد و آن را مختل می‌کند، اما یک مطالعه علمی جدید به تأثیرات نور زرد بر ریتم شبانه‌روزی و خواب پرداخته است که در گزارش پیش رو با نتایج آن آشنا می‌شوید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
روند اثرگذاری نور آبی بر سلول‌های بینایی
نور خورشید نقش مهمی در زندگی ما دارد و انسان برای چندین فرآیند مهم از جمله تنظیم ریتم شبانه‌روزی و خواب، سنتز ویتامین دی و به طور کلی برای تندرستی به نور خورشید متکی است. ریتم شبانه‌روزی یک فرآیند داخلی تطبیقی است که بر اساس محیط و محرک‌های خارجی به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک می‌کند. ریتم شبانه‌روزی بدن انسان بر اساس ساعت زیستی یا ساعت شبانه‌روزی هر 24 ساعت تکرار می‌شود.
ریتم شبانه‌روزی نوسانات روزانه بین بیداری و خواب را هماهنگ می‌کند و این به بهینه‌سازی هوشیاری و عملکرد شناختی در طول روز کمک می‌کند و باعث خواب آرام در شب می‌شود. نور‌ها چه طبیعی باشند و چه از دستگاه‌های الکترونیکی منعکس شوند بر وضعیت خواب و بیداری اثرگذارند. نور آبی که از بیشتر وسایل الکترونیکی ساطع می‌شود، با تأثیر بر تولید یا سرکوب ملاتونین، بر ریتم شبانه‌روزی بدن انسان تأثیر می‌گذارد. این فرآیند از طریق سلول‌هایی به نام گانگلیون (سلول‌های گره عصبی) در شبکیه اتفاق می‌افتد.

پیام مازند

سلول‌های استوانه‌ای و مخروطی چشم و چینش سلول‌های شبکیه در برش عرضی
متهم جدید اختلال خواب: نور زرد
در سال 2019 مطالعه‌ای که روی موش‌ها انجام شد نشان داد که نور زرد نسبت به نور آبی تأثیر قوی‌تری بر ریتم شبانه‌روزی موش‌ها دارد و این در حالی است که «حالت شب» در دستگاه‌های الکترونیکی در طیف رنگ زرد است و بر اساس این مطالعه می‌تواند وضعیت خواب انسان را تحت تأثیر قرار دهد. اما آیا این موضوع در مورد انسان‌ها هم صدق می‌کند؟ گروهی از دانشمندان سوئیسی و آلمانی این موضوع را در انسان بررسی کردند و نتایج آن در مجله نیچر هیومن بیهیویر (Nature Human Behaviour) به چاپ رساندند. اما قبل از اینکه به جزئیات این مطالعه بپردازیم، بهتر است با مسیر‌های دقیق چگونگی تأثیر نور بر ریتم شبانه‌روزی و تولید ملاتونین آشنا شویم.
چشم چگونه نور را درک می‌کند؟
چشم پنجره‌ای است برای درک اینکه چگونه انواع مختلف نور (آبی، زرد و غیره) بر ریتم شبانه‌روزی تأثیر می‌گذارد. شبکیه (صفحه نمایش چشم) حاوی سلول‌هایی به دو شکل میله‌ای و مخروطی است. سلول‌های مخروطی مسئول دیدن رنگ هستند و سلول‌های میله‌ای به سطوح نور حساس‌تر هستند و نقش مهمی هنگام دید در شب دارند.سلول‌های مخروطی در انواع مختلف طول موج‌های نور را دریافت می‌کنند و سلول‌های مخروطی اس (s) مسئول دریافت نور با طول موج کوتاه هستند. در ریتم شبانه‌روزی، مهم‌ترین سلول‌های گانگلیون در شبکیه، سلول‌های حساس به نور هستند. سلول‌های گانگلیون اطلاعات بصری را دریافت کرده و به مغز می‌فرستند. این سلول‌ها دارای فتوپیگمان ملانوپسین هستند که یک پروتئین حساس به نور و بسیار مهم است. ملانوپسین به نور آبی حساس است و با تشکیل یک مجرا بین شبکیه و هیپوتالاموس نقشی محوری در چرخه زیستی بدن در شبانه‌روز ایفا می‌کند. این مجرا مستقیماً به هسته سوپراکیاسماتیک در هیپوتالاموس می‌رود، یعنی جایی که ساعت اصلی ریتم شبانه‌روزی را تنظیم می‌کند. با دریافت این سیگنال، غده صنوبری فعالیتش را برای تولید ملاتونین آغاز می‌کند.
ملاتونین هورمون مهمی است که بر ریتم شبانه‌روزی تأثیر می‌گذارد و قرار گرفتن در معرض نور آبی تولید ملاتونین را سرکوب می‌کند و شما را بیدار نگه می‌دارد. نقش مرکزی سلول‌های گانگلبون مدت‌هاست ثابت شده، اما بنا بر دلایلی دیگر، رنگ نور که توسط سلول‌های مخروطی رمزگذاری می‌شود می‌تواند با ساعت داخلی بدن مرتبط باشد.

پیام مازند

تولید ملاتونین در چرخه 24 ساعته
کانال‌های نوری و تقابل آن‌ها
درک ما از رنگ وابسته به سلول‌های مخروطی است. با این حال، توانایی تشخیص رنگ‌ها متکی به فرآیندی به نام «فرآیند تقابل» است. این فرآیند از طریق سه کانال مقابل هم عمل می‌کند: قرمز در مقابل سبز، آبی در مقابل زرد و سیاه در مقابل سفید (کانال روشنایی). فعال‌سازی هر کانال به ما این امکان را می‌دهد که رنگ‌ها را در آن کانال درک و تفکیک کنیم.
با یک مثال می‌توانیم نحوه عملکرد این کانال‌ها را درک کنیم. هنگامی که چشم در معرض نور قرمز قرار می‌گیرد، کانال مقابل قرمز یعنی سبز فعال می‌شود. این فعال‌سازی منجر به افزایش پاسخ عصبی به محرک‌های قرمز و سرکوب پاسخ به رنگ سبز می‌شود. کانال‌های رنگی مقابل با ورودی سلول‌های مخروطی فعال می‌شوند. با این حال، هنوز گواهی بر این وجود ندارد که ثابت کند سلول‌های مخروطیِ حساس به رنگ در کنار سلول‌های گانگلیون آزادکننده ملانوپسین بر ریتم شبانه‌روزی انسان اثرگذار هستند.
تأثیر طیف نور زرد بر انسان
مطالعه سال 2019 که در مقدمه به آن پرداختیم، نشان داد که به‌کارگیری محرک نور زرد در امتداد کانال زرد مقابل آبی در موش‌ها باعث ایجاد تغییر فاز شبانه‌روزی قوی‌تری در مقایسه با نور آبی می‌شود. این نتیجه با آنچه ما در مورد تأثیر نور آبی بر ریتم شبانه‌روزی انسان می‌دانستیم در تضاد است و محققان را بر آن داشت تا تأثیرات آن را در انسان مطالعه کنند. پروفسور مانوئل اسپیتشان (Manuel Spitschan)، استاد دانشگاه مونیخ، می‌گوید: «بر خلاف آنچه در رسانه‌ها تبلیغ می‌شود، «حالت شب» در بسیاری از دستگاه‌ها می‌تواند خواب انسان را مختل کند، زیرا در طیف رنگ زرد است.»
آزمایش محرک‌های نور در اختلال خواب
محققان برای آزمایش تأثیر محرک‌های کانال زرد-آبی بر روی خواب، 16 شرکت‌کننده (هشت مرد و هشت زن) و سه محرک را انتخاب کردند: نور ثابت، نور چشمک‌زن آبی کم‌رنگ و نور چشمک‌زن زرد روشن. برای تمرکز روی اثرات مخروط‌ها، محققان از نور پس‌زمینۀ مشابه نور روز استفاده کردند تا فعال‌سازی ملانوپسین را ثابت نگه دارند. شرکت‌کنندگان به مدت یک ساعت و 30 دقیقه پس از زمان خواب معمول خود تحت محرک‌های مختلف قرار گرفتند. سپس، محققان تغییر فاز شبانه‌روزی را از طریق میزان ملاتونین در بزاق شرکت‌کنندگان اندازه‌گیری کردند.
نتایج نشان داد که قوی‌ترین تأثیر بر هورمون‌های خواب ناشی از نور ثابت یا پس‌زمینه بود که آغاز تولید هورمون خواب را 52 دقیقه به تأخیر انداخت. میزان این تأخیر در اثر نور آبی کم‌رنگ و نور زرد روشن به ترتیب 42 و 34 دقیقه بود. پژوهشگران غلظت ملاتونین و خواب‌آلودگی ذهنی و عینی را در هر سه شرایط آزمایشی مورد مطالعه قرار دادند و هیچ گونه شواهد قطعی مبنی بر اثر تأخیر فاز بر ریتم شبانه‌روزی انسان در بین سه شرایط آزمایش پیدا نکردند.
دکتر کریستین بلوم (Christine Blume) استاد دانشگاه بازل سوییس و یکی از محققان این آزمایش اظهار داشت: ما هیچ مدرکی پیدا نکردیم که نشان دهد تغییر رنگ روشن در امتداد طیف آبی-زرد که توسط سلول‌های مخروطی رمزگذاری می‌شود، نقش مرتبطی در ساعت یا خواب درونی انسان بازی می‌کند. در عوض، نتایج ما تأیید کرد که سلول‌های گانگلیونِ حساس به نور برای ساعت داخلی انسان مهم‌ترین نقش را دارند.
حفظ ساعت شبانه‌روزی
یافته‌های این مطالعه با دانش اولیه ما در مورد تأثیرات نور آبی بر خواب و ساعت داخلی بدن، به ویژه توصیه بر کاهش قرار گرفتن در معرض نور با طول موج کوتاه (حدود 490 نانومتر)، مطابقت داشت. این مطالعه همچنین نشان داد که سلول‌های مخروطی و رنگ خالص نور نقش مهمی در ساعت زیستی دارند. این امر به‌ویژه هنگام برنامه‌ریزی و طراحی دستگاه‌های روشنایی مهم است.
این پژوهش یک پیام ساده و روشن دارد: ساده‌ترین کار برای حفظ ساعت درونی بدن و داشتن خواب خوب، حفظ ریتم ساعت شبانه‌روزی است.
این گزارش از پایگاه اینترنتی اینترستینگ اینجینیرینگ به فارسی برگردان شده است.
انتهای پیام/

پیام مازند

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/787262/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین فیلم هندی بخش مسابقه جشنواره کن پس از 30 سال؛ 8 دقیقه تشویق

این شیشه نیازی به تمیز کردن ندارد

کرسی تلاوت قرآن، محلی برای ایجاد تحول در مخاطبان است

(ویدیو) بررسی آخرین وضعیت درنای بلژیکی؛ بزم تک نفره «رویا»

وضعیت درنای بلژیکی در خانه جدید در فریدونکار | ویدئو

بازار گوشت قرمز در مازندران تنظیم شد

عشایر از کوچ به ییلاقات مازندران خودداری کنند

افزایش سرمایه بانک مسکن با پول سایر بانک‌ها

راهیابی کشتی‌گیر مازندرانی به فینال گرجستان

داستانک/ارزش خودت را بدان

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «آبرومند»

افشای هزینه های انتخاباتی نمایندگان /نماینده آمل کولاک کرد /کدام نماینده زیر 20 میلیون تومان هزینه کرد؟

مراسم سوم شهادت آیت‌الله رئیسی و همراهان برگزار شد

اخلاص و تلاش ویژگی شهید جمهور بوده است

زمان‌بندی انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد (+جدول)

مایه شرمساری است که بازیگر ادبیات نداند

اعلام آخرین مهلت ثبت نمرات میان‌ترم دانشجویان دانشگاه پیام نور

اجرای یک شب زندگی رزمندگی دریایی در یادمان شهدا والفجر هشت

تسلای مریخی ایلان ماسک شاید به زمین برخورد کند!

هم‌اکنون آرامش کامل در بازار مازندران برقرار است

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز یکشنبه 6 خرداد / بارش باران در چالوس

آخرین مهلت ثبت نمرات میان‌ترم دانشجویان دانشگاه پیام نور اعلام شد

احتمال بارش پراکنده باران در مازندران

اینفوگرافی/ دلایل اصلی فراموش‌کردن مطالب خوانده‌شده سر جلسه امتحان

تامین گوشت مرغ در بازار چند استان از مازندران

عباس عبدی: اگر قرار باشد رئیس جمهور بعدی از اعضای دولت فعلی باشد،مخبر بهترین گزینه است

باهمه گرمیم با دلهای تنها بیشتر

شاعرانه/کو نشان کو مهر سلطان من نشان آوردمش

دسته‌روی همدلان دیار علوی مازندران برای شهیدان خدمت+ فیلم

ناراحتی از ستاره اینتر: این همه پول نداریم!

اجرای طرح‌های تابستانه آموزش و پرورش مازندران با مشارکت مردم

دو خط کتاب/ بعد با عشق خودم دوباره زنده اش می‌کنم

شکرگزار توفیق خدمت به جامعه ایثارگری هستیم

​​​​​​​دیدار سرپرست بنیاد آذربایجان شرقی با 8 عضو جامعۀ ایثارگری در تبریز

تخصیص اعتبار 330 هزار میلیارد ریالی سفرهای رئیس جمهور شهید به مازندران

راه اندازی مرکز نگهداری شبانه روزی بیماران اعصاب و روان خرم‌آباد بزودی

بازارچه صنایع دستی در ساری راه اندازی شد

رشیدی کوچی: با بازگشت گشت ارشاد، اعتراض ها هم دوباره شکل می گیرد/ کسانی که مخالف برجام روحانی بودند، با برجام رئیسی که شل و ول تر بود موافق شدند

تمرینات و حرکات اصلاحی برای سندروم دکرون / آموزش تصویری

جشنواره مد و لباس فجر مازندران

افزایش صادرات گل و گیاه، درآمد استان را افزایش خواهد داد

کشت یک هکتاری بلوبری در ساری

راهبرد توسعه مازندران با اجرای طرح‌های بزرگ و جذب سرمایه‌گذار جهانی

زندگی چه قدر سر به سرم می گذاری!

طرح انتقال آب غرب به شرق مازندران راکد مانده است

واریز حقوق بازنشستگان با رقم شگفت‌ انگیز از این تاریخ

چیزی نگذاری که نمی آیی باز

بررسی 350 پرونده ایثارگر در کمیسیون پزشکی بنیاد کرمانشاه

اولین گروه زائران مازندرانی روانه سرزمین وحی شدند

به حضورم در استقلال افتخار می کنم اما چرا پول ما را به آنها می دهند؟ | کار غلط، غلط است!